Почетак » Актуелно » О Граду
 

Нови називи улица, реконструкција пута за Костолац

Нови називи улица у граду Пожаревцу и реконструкција магистралног пута за Костолац биле су, поред осталог, доминантне теме седнице Градског већа после које је председник овог органа, граоначелник Миодраг Милосављевић, одржао конференцију за медије. Приликом обраћања јавности, Милосављевић је истакао:

-У Пожаревцу последњих 16 година нема нових назива улица те ја на Већу заузет став да свим безименим улицама одреде називи као и да се промене они који су правазиђени. Чланови Већа прихватили су предлог Комисије за именовање улица и предложили да се распише јавна расправа у трајању од три месеца како би сви грађани имали могучност да, путем зборова, савета месних заједница и интерактивне комуникације са локалном самоуправом, учествују у именовању. Милосављевић је навео да тренутно велики број улица нема називе а потребно је израдити и табле са њиховим именима.

Градоначелник је подсетио да је Министарство пољопривреде одобрило 13 милиона динара а да је заменица градоначелника Вукица Васић потписала Уговор који ће омогућити реализацију пројекта ревитализација пољских путева. Из буџета је за ову намену издвојено 10 милиона динара. На Дирекцији за изградњу града Пожаревца је сада да распише јавну набавку и, након одређивања извођача радова, почну радови.

Чланови Већа су дали сагласност да се распише конкурс за финансирање програма и пројеката невладиних организација и удружења зашта је издвојено 1,5 милиона динара с тим што је 500.000 динара буџетска позиција за невладине организације у Градској општини Костолац која ће, такође, расписати конкурс, па је укупно за ове намене планирано 2 милиона динара. Такође, дата је сагласност за финасирање и суфинансирање пројеката у култури из буџета града Пожаревца у 2012. години у износу од 2 милиона динара.

Једна од тема која је разматрана на Градском већу је и будући изглед Градског парка након реконструкције која ће уследити по изради идејног решења. Предлог је да у парку буде више зелених површина. Прошириће се пешачка стаза према улици Моше Пијаде и изградити тротоар уз улицу 15. октобар.

– Желимо да Градски парк буде за пример, а након његовог уређења кренућемо и са уређењем фасаде и реконструкције градског здања које је проглашено зградом од посебног интереса за Републику Србију. Наравно, када се буде радила реконструкција, конкурисаћемо код Министарства културе за средства којима ће пројекат бити суфинасиран, каже Милосаљевић.

Продаја производа и предмета за Ускрс, према одлуци Већа, одвијаће се у Градском парку. Цена закупа износиће 500 динара по дужном метру.

Донета је и одлука о постављању надзорног органа за ревитализацију пута Пожаревац – Костолац, испред Дирекције за изградњу града Пожаревца. Закључен је уговор са „Путевима Србије“, а очекује се формирање надзорног органа испред овог републичког предузећа. Милосављевић је обећао да ће реконструкција започети у року од неколико дана.

Начелник Градске управе Горан Миленковић одговарао је на питања новинара везана за захтеве повећања коефицијента запослених у Градској управи и рекао:

-Правилник је донет у складу са Уредбом која регулише ову материју и уз консултацију са синдикатима тако да је усвојен текст који је усаглашен са свим позитивним законским прописима. Ефекти ће бити познати када се ураде појединачна решења. Сматрам да је то једини прави одговор на питања зарада људи са средњом стручном спремом и по том питању нема више тензија али говорити о зарадама пре конкретизације решења није добро. Мислим да су узете у обзир све релевантне околности. Примена овог Правилника требало би да допринесе обезбеђивању социјалне сигурности поменуте категорије запослених, – рекао је Миленковић.

Подели са другима: Facebook Twitter