Почетак » Актуелно » О Граду
 

Нови станови за 20 избегличких породица у Пожаревцу

У оквиру реализације Регионалног стамбеног програма, данас су у Пожаревцу додељени кључеви 20 станова за избегле породице из Босне и Херцеговине и Хрватске које имају пребивалиште на територији града.

Финансијска средства за изградњу овог објекта обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедио град Пожаревац. Укупна вредност радова је 455.395 евра, а бруто површина објекта је 1.376 метара квадратних.

Министар спољних послова Ивица Дачић

Кључеве нових станова избеглим породицама уручио је Министар спољних послова Ивица Дачић који је овом приликом истакао да је држава Србија не само држава српског народа, већ свих грађана који у њој живе, а која је заснована на начелима грађанске демократије, социјалне правде и као таква негује европске принципе и вредности.

Суграђанима кључеве је уручио и заменик градоначелника Града Пожаревца Саша Павловић који је овом приликом истакао да није могао да замисли већу част и радост да ће учествовати у томе да некој породици обезбеди кров над главом:

Заменик градоначелника Града Пожаревца Саша Павловић

“У овај пројекат град је ушао свим срцем, захтеви који су пред нас постављени – испуњени су и уверен сам да ћете у производу сарадње између Комесаријата за избеглице Републике Србије и наше локалне самоуправе, ви као крајњи корисници, уживати. На овај начин заједнички смо збринули 20 породица. Предајом кључева од новоизграђених станова на корак смо од остварења зацртаног циља, а то је да ниједна породица са избегличким статусом не буде без свог крова над главом. И у овом срећном тренутку не можемо да се не сетимо страдања и патњи које је Српски народ у прошлости имао. Зато нећу овај срећан дан у вашим животима назвати додела станова избегличким породицама, већ додела станова нашим сународницима, пријатељима, браћи и сестрама који су остали без свог крова над главом. Ваша невоља све нас је веома дотакла, што нас ниједног тренутка није довело у дилему да се као Град Пожаревац требамо укључити у овај програм. Још од тренутка када је Милош Велики изабрао Пожаревац за своју другу престоницу у више наврата наш град је широм отворених руку дочекивао све људе са сличним или истим проблемима са којима сте се и ви на жалост сусрели. Кроз последњу велику кризу и ратове заједно смо прошли, и заједно поднели немерљиве губитке. То нас није зауставило у развоју. Већ смо се трудили да из сваке невоље изађемо јачи. Догађаји попут овог су сигуран знак да је Србија изашла из кризе, да је за све нас решавање проблема сваког нашег суграђанина највећи приоритет.“

Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе

Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, поручио је избегличким породицама да је остало још да се реши питање у вези њихове имовине у бившим земљама Југославије и пожелео им пуно среће у даљем животу у Пожаревцу.

Милан Косијер

У име корисника станова присутнима се обратио Милан Косијер, који је избегао из Хрватске 1995. године као тринаестогодишњи дечак.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, је подсетио да је до сада у Пожаревцу 297 породица добило помоћ како Комесаријата за избеглице тако и града, како би направили своје куће или добили станове.

Након обраћања уследило је симболично пресецање врпце и обилазак станова.

Подели са другима: Facebook Twitter