Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Novi stanovi za 20 izbegličkih porodica u Požarevcu

U okviru realizacije Regionalnog stambenog programa, danas su u Požarevcu dodeljeni ključevi 20 stanova za izbegle porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji grada.

Finansijska sredstva za izgradnju ovog objekta obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio grad Požarevac. Ukupna vrednost radova je 455.395 evra, a bruto površina objekta je 1.376 metara kvadratnih.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

Ključeve novih stanova izbeglim porodicama uručio je Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je ovom prilikom istakao da je država Srbija ne samo država srpskog naroda, već svih građana koji u njoj žive, a koja je zasnovana na načelima građanske demokratije, socijalne pravde i kao takva neguje evropske principe i vrednosti.

Sugrađanima ključeve je uručio i zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Saša Pavlović koji je ovom prilikom istakao da nije mogao da zamisli veću čast i radost da će učestvovati u tome da nekoj porodici obezbedi krov nad glavom:

Zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Saša Pavlović

“U ovaj projekat grad je ušao svim srcem, zahtevi koji su pred nas postavljeni – ispunjeni su i uveren sam da ćete u proizvodu saradnje između Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i naše lokalne samouprave, vi kao krajnji korisnici, uživati. Na ovaj način zajednički smo zbrinuli 20 porodica. Predajom ključeva od novoizgrađenih stanova na korak smo od ostvarenja zacrtanog cilja, a to je da nijedna porodica sa izbegličkim statusom ne bude bez svog krova nad glavom. I u ovom srećnom trenutku ne možemo da se ne setimo stradanja i patnji koje je Srpski narod u prošlosti imao. Zato neću ovaj srećan dan u vašim životima nazvati dodela stanova izbegličkim porodicama, već dodela stanova našim sunarodnicima, prijateljima, braći i sestrama koji su ostali bez svog krova nad glavom. Vaša nevolja sve nas je veoma dotakla, što nas nijednog trenutka nije dovelo u dilemu da se kao Grad Požarevac trebamo uključiti u ovaj program. Još od trenutka kada je Miloš Veliki izabrao Požarevac za svoju drugu prestonicu u više navrata naš grad je širom otvorenih ruku dočekivao sve ljude sa sličnim ili istim problemima sa kojima ste se i vi na žalost susreli. Kroz poslednju veliku krizu i ratove zajedno smo prošli, i zajedno podneli nemerljive gubitke. To nas nije zaustavilo u razvoju. Već smo se trudili da iz svake nevolje izađemo jači. Događaji poput ovog su siguran znak da je Srbija izašla iz krize, da je za sve nas rešavanje problema svakog našeg sugrađanina najveći prioritet.“

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, poručio je izbegličkim porodicama da je ostalo još da se reši pitanje u vezi njihove imovine u bivšim zemljama Jugoslavije i poželeo im puno sreće u daljem životu u Požarevcu.

Milan Kosijer

U ime korisnika stanova prisutnima se obratio Milan Kosijer, koji je izbegao iz Hrvatske 1995. godine kao trinaestogodišnji dečak.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, je podsetio da je do sada u Požarevcu 297 porodica dobilo pomoć kako Komesarijata za izbeglice tako i grada, kako bi napravili svoje kuće ili dobili stanove.

Nakon obraćanja usledilo je simbolično presecanje vrpce i obilazak stanova.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter