Почетак » Актуелно » О Граду
 

О безбедности у саобраћају од малих ногу

Директорка националне Агенције за безбедност саобраћаја, Јасмина Милошевић са сарадницима, одржала је сатанак са члановима Савета за безбедност саобраћаја града Пожаревца и представницима локалне самоуправе на челу са председником Скупштине града Бојаном Илићем.

Састанак о безбедности у саобраћају и представа „Пажљивко“

Састанак о безбедности у саобраћају и представа „Пажљивко“

-Агенција за безбедност саобраћаја је кровна кућа када говоримо обезбедности саобраћаја у нашој држави. Последјних година по локалним самоуправама формирани су савети за безбедност али, нажалост, Агенција није успоставила контакт или је радила веома мало са њима. У међувремену дошло је до промене те ће Агенција у наредном периоду обићи све савете за безбедност при локалним самоуправама. Почела је од Пожаревца, да би кроз заједничко истраживање утврдили слабе тачке по безбедност у саобраћају у овом крају.

Желимо да ставимо до знања да је Агенција за безбедност саобраћаја на  располагању свим локалним севетима за безбедност како би им у складу ситуацијом помогли на унапређењу безбедности у саобраћају. Нажалост, статистика је показала да је у Пожаревцу, највећи број страдале деце био прошле године, и на то ћемо ставити посебан акценат“, казала је Јасмина Милошевић. Према њеним речима, будуће акције које ће радити Агенција биће синхронизоване са саобраћајном полицијом јер је веома важна усаглашеност, у супротном долази до расплињавања и резултат изостаје.

Pazljivko_2

Са едукацијом се започиње семинарима за васпитаче који се баве децом предшколског узраста, након којих знања могу да примене у раду са децом. За малишане је ту и добро позната представа „Пажљивко“. У септембру из штампе излази нова књига „Пажљивко 2“, коју ће сваки ђак добити бесплатно, штампаће се и верзије на језицима националних мањина, а припремљене су и нове песмице. Са средњошколцима ће се кроз вршњачку едукацију радити у школама, а у тиму су људи који су нажалост били учесници у саобраћајним незгодама и који кроз лични пример показују какве су последице непоштовања саобраћајних прописа. Радиће се и са старијима од 65 година, који највише страдају као пешаци.

Pazljivko_1

Ново време је донело велики развој у свим областима па и у фреквентности саобраћаја. Променио се и приступ према деци како би их научили да разликују добро од лошег.

-Поздрављам овакав вид едукације и намеру да од деце у Србији правимо партнере по питању безбедности у саобраћају, а не пуке извршиоце наредби које долазе од нас старијих, рекао је Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца. Илић је истакао да ће град Пожаревац у предстојећем периоду пружати пуну подршку свим пројектима који се односе на безбедност у саобраћају.

Након овог састанка, у Центру за културу, за ученике првог разреда основних школа одиграна је позоришна представа „Пажљивко“ коју су малишани доживели са нескривеним задовољством. Представа је један од начина за испуњење циљева националне стратегије о безбедности у саобраћају и едукације најмлађих суграђана.

Подели са другима: Facebook Twitter