Početak » Aktuelno » O Gradu
 

O bezbednosti u saobraćaju od malih nogu

Direktorka nacionalne Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević sa saradnicima, održala je satanak sa članovima Saveta za bezbednost saobraćaja grada Požarevca i predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Skupštine grada Bojanom Ilićem.

Sastanak o bezbednosti u saobraćaju i predstava „Pažljivko“

Sastanak o bezbednosti u saobraćaju i predstava „Pažljivko“

-Agencija za bezbednost saobraćaja je krovna kuća kada govorimo obezbednosti saobraćaja u našoj državi. Posledjnih godina po lokalnim samoupravama formirani su saveti za bezbednost ali, nažalost, Agencija nije uspostavila kontakt ili je radila veoma malo sa njima. U međuvremenu došlo je do promene te će Agencija u narednom periodu obići sve savete za bezbednost pri lokalnim samoupravama. Počela je od Požarevca, da bi kroz zajedničko istraživanje utvrdili slabe tačke po bezbednost u saobraćaju u ovom kraju.

Želimo da stavimo do znanja da je Agencija za bezbednost saobraćaja na  raspolaganju svim lokalnim sevetima za bezbednost kako bi im u skladu situacijom pomogli na unapređenju bezbednosti u saobraćaju. Nažalost, statistika je pokazala da je u Požarevcu, najveći broj stradale dece bio prošle godine, i na to ćemo staviti poseban akcenat“, kazala je Jasmina Milošević. Prema njenim rečima, buduće akcije koje će raditi Agencija biće sinhronizovane sa saobraćajnom policijom jer je veoma važna usaglašenost, u suprotnom dolazi do rasplinjavanja i rezultat izostaje.

Pazljivko_2

Sa edukacijom se započinje seminarima za vaspitače koji se bave decom predškolskog uzrasta, nakon kojih znanja mogu da primene u radu sa decom. Za mališane je tu i dobro poznata predstava „Pažljivko“. U septembru iz štampe izlazi nova knjiga „Pažljivko 2“, koju će svaki đak dobiti besplatno, štampaće se i verzije na jezicima nacionalnih manjina, a pripremljene su i nove pesmice. Sa srednjoškolcima će se kroz vršnjačku edukaciju raditi u školama, a u timu su ljudi koji su nažalost bili učesnici u saobraćajnim nezgodama i koji kroz lični primer pokazuju kakve su posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa. Radiće se i sa starijima od 65 godina, koji najviše stradaju kao pešaci.

Pazljivko_1

Novo vreme je donelo veliki razvoj u svim oblastima pa i u frekventnosti saobraćaja. Promenio se i pristup prema deci kako bi ih naučili da razlikuju dobro od lošeg.

-Pozdravljam ovakav vid edukacije i nameru da od dece u Srbiji pravimo partnere po pitanju bezbednosti u saobraćaju, a ne puke izvršioce naredbi koje dolaze od nas starijih, rekao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca. Ilić je istakao da će grad Požarevac u predstojećem periodu pružati punu podršku svim projektima koji se odnose na bezbednost u saobraćaju.

Nakon ovog sastanka, u Centru za kulturu, za učenike prvog razreda osnovnih škola odigrana je pozorišna predstava „Pažljivko“ koju su mališani doživeli sa neskrivenim zadovoljstvom. Predstava je jedan od načina za ispunjenje ciljeva nacionalne strategije o bezbednosti u saobraćaju i edukacije najmlađih sugrađana.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter