Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен 15. октобар – Дан ослобођења Града Пожаревца у Првом и Другом светском рату

Свечаном академијом на којој су додељена 15. октобарска признања за појединце и организације и полагањем венаца на Споменик српском војнику и на спомен обележја на Чачлици, Град Пожаревац је у оквиру Српско-руских комеморативнх свечаности обележио Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату.

Положени су венци крај Споменика српском војнику у Косовској, на Спомен костурницу војницима Црвене армије који су страдали у борбама за ослобођење Пожаревца и целог овог краја, као и на Споменик стрељаним родољубима у Другом светском рату.

Венце на спомен обележја су положили представници амбасада Руске Федерације, Белорусије и Украјине, Владе Републике Србије, министарстава одбране и унутрашњих послова, Браничевског управног округа, града Пожаревца, градске општине Костолац, Руског центра за науку и културу (Руског дома), делегације братског града Волоколамска, Међународног конгреса Руске Федерације, СУБНОР-а, Месног удружења бораца НОР-а Лаћарак – Дивош, Удружења потомака ратника 1912-1920, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. и градских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

Церемонији полагања венаца претходила је Свечана акадмеија у градском здању на којој су додељне 15. октобарске награде заслужним појединцима и организацијама.

Пријему су поред домаћина присуствовали представници амбасада Руске Федерације, Републике Белорусије и Украјине, епископ пожаревачко-браничевски др Игнатије са свештенством, гости из братског града Волоколомска, гости из Руске федерације, представници Браничевског округа, министарстава војске, полиције, посланици из Скупштине Републике Србије, директори ЈП, установа, одборници….

Присутне госте је поздравио у име Града Пожаревца градоначелник Бане Спасовић следећим речима:

„Приче оних који су преживели ратне страхоте и страхоте живота под окупацијом обавезале су све нас, њихове потомке да ценимо оно што смо од њих добили на поклон. Највреднији поклон. Управо онај дар чију вредност кроз историју људског рода нико није заправо знао док ту слободу није изгубио. У тим тренуцима сви завојевачи почињу да личе једни на друге, сурови у својој намери да својом силом поробе човека из другог народа, а њихову земљу учине својом. Када се то деси, њихова сила почиње да бледи јер сви знамо да и највећа војна сила пада пред силом жеље за слободом. Управо они народи које је та сила водила кроз своју историју јесу губили повремено битке, али никад коначни рат. То је оно што ми славимо данас, драги пријатељи. Славимо ослободиоце из свог, али и из редова других народа који су тада, када је било тешко, решили да устану а не да се покрију пред олујом која бесни изнад њихових глава. Иако је кроз историју за такве одлуке често плаћала велику цену, Србија је заједно са савезницима, одувек знала да олуја не престаје сама од себе и да се слобода не добија већ осваја. Живот без окова ропства треба живети без авети прошлости и стварања вечитих непријатеља. Узвишена је жеља опростити онима чији су дедови газили земљом ваших дедова, али је ваша обавеза да жртву оних који су гинули за вашу слободу вечно памтите.“

Поводом 15. октобра, Дана ослобођења Пожаревца, награде града која се састоји од новчаног дела у износу од по 59.600 динара и повеље о награди, додељене су др Небојши Јорговановићу, директору Здравствене установе „Апотека“ у Пожаревцу, Ненаду Милојковићу, спортисти из Пожаревца, Илији Рајковићу, професору Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу и Каталин Тасић, директору установе Градски женски хор „Барили“ у Пожаревцу. Повеља града додељена је Руском центру за науку и културу (Руском дому) у Београду, а плакета града „ХЕЛП – Мисији у Републици Србији“ у Београду.

У име награђених се обратио др Небојша Јорговановић, који се новчаног дела награде одрекао у корист Центра за дневни боравак деце и омладине ометену у развоју.

„Ово је велико признање и подстрек, али и обавеза да нађемо и још енергије пружимо граду”, рекао је Јорговановић и захвалио се колективу на чијем је челу на томе што су га све ове године подржавали.

Испред организација обратио се заменик директора Руског центра за науку и културу Василиј Галатијонов, захвалио се у име добитника повеља и плакета града. Галатијенов је цитирао патријарха српског Иринеја, који је рекао: „Народ који нема своју прошлост нема ни будућност“, и додао да је важно да не заборавимо нашу заједничку историју.

У вечерњим часовима у Градској галерији отворена је изложба слика Пикасо у Пожаревцу изложба оригиналних графика и цртежа.

Несвакидашња посластица за љубитеље опуса Пабла Пикаса окупила је многобројне Пожаревљана који су желели да уживо виде дела великог мајстора. Одлуку града да један овакав садржај придода обележавању Дана Града Пожаревца, између осталог, образложио је градоначелник Бане Спасовић поводом отварања изложбе који је казао да поред захвалности онима који су пали за нашу слободу, славимо и живот као и вредности које је та слобода донела, а култура је свакако међу њима.

„Сваког 15. октобра окупимо се око споменика оних који су пали за ослобођење од завојевача, али такође се захвалимо и онима који данас живе и својим делима оплемењују слободу у којој уживамо. Тако треба и схватити нашу одлуку да у програм Дана ослобођења Пожаревца у Првом и у Другом светском рату уврстимо и догађаје који славе живот, и чине га лепим и занимљивим. Култура јесте универзална вредност али је такође и показатељ величине сваког друштва понаособ, …државе, народа, града…Негујући своје уметнике и културу, раширених руку прихватамо и радујемо се и уметницима из других земаља. Име Пабла Пикаса нема потребе да се преводи и објашњава љубитељима ликовне уметности ма из ког дела планете долазили. Овај уметник постао је синоним за све мајсторе који пред сликарским платном чврсто држе посматраче давајући им доживљај који се тешко проналази у стварном животу.“

У наредних месец дана пожаревљани ће моћи да погледају ову изложбу.

Свечаност поводом прославе Дана ослобођења Града Пожаревца завршена је концертом на Тргу ослобођења Сање Илић и Балканике којима је претходио наступ хора Гимназије. Балканика је на концерту у Пожаревцу низала нове хитове, али су и подсетили пожаревачку публику на њихове најпознатије песме у каријери.

 

Подели са другима: Facebook Twitter