Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen 15. oktobar – Dan oslobođenja Grada Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu

Svečanom akademijom na kojoj su dodeljena 15. oktobarska priznanja za pojedince i organizacije i polaganjem venaca na Spomenik srpskom vojniku i na spomen obeležja na Čačlici, Grad Požarevac je u okviru Srpsko-ruskih komemorativnh svečanosti obeležio Dan oslobođenja u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Položeni su venci kraj Spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj, na Spomen kosturnicu vojnicima Crvene armije koji su stradali u borbama za oslobođenje Požarevca i celog ovog kraja, kao i na Spomenik streljanim rodoljubima u Drugom svetskom ratu.

Vence na spomen obeležja su položili predstavnici ambasada Ruske Federacije, Belorusije i Ukrajine, Vlade Republike Srbije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca, gradske opštine Kostolac, Ruskog centra za nauku i kulturu (Ruskog doma), delegacije bratskog grada Volokolamska, Međunarodnog kongresa Ruske Federacije, SUBNOR-a, Mesnog udruženja boraca NOR-a Laćarak – Divoš, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. i gradskih odbora Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Ceremoniji polaganja venaca prethodila je Svečana akadmeija u gradskom zdanju na kojoj su dodeljne 15. oktobarske nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Prijemu su pored domaćina prisustvovali predstavnici ambasada Ruske Federacije, Republike Belorusije i Ukrajine, episkop požarevačko-braničevski dr Ignatije sa sveštenstvom, gosti iz bratskog grada Volokolomska, gosti iz Ruske federacije, predstavnici Braničevskog okruga, ministarstava vojske, policije, poslanici iz Skupštine Republike Srbije, direktori JP, ustanova, odbornici….

Prisutne goste je pozdravio u ime Grada Požarevca gradonačelnik Bane Spasović sledećim rečima:

„Priče onih koji su preživeli ratne strahote i strahote života pod okupacijom obavezale su sve nas, njihove potomke da cenimo ono što smo od njih dobili na poklon. Najvredniji poklon. Upravo onaj dar čiju vrednost kroz istoriju ljudskog roda niko nije zapravo znao dok tu slobodu nije izgubio. U tim trenucima svi zavojevači počinju da liče jedni na druge, surovi u svojoj nameri da svojom silom porobe čoveka iz drugog naroda, a njihovu zemlju učine svojom. Kada se to desi, njihova sila počinje da bledi jer svi znamo da i najveća vojna sila pada pred silom želje za slobodom. Upravo oni narodi koje je ta sila vodila kroz svoju istoriju jesu gubili povremeno bitke, ali nikad konačni rat. To je ono što mi slavimo danas, dragi prijatelji. Slavimo oslobodioce iz svog, ali i iz redova drugih naroda koji su tada, kada je bilo teško, rešili da ustanu a ne da se pokriju pred olujom koja besni iznad njihovih glava. Iako je kroz istoriju za takve odluke često plaćala veliku cenu, Srbija je zajedno sa saveznicima, oduvek znala da oluja ne prestaje sama od sebe i da se sloboda ne dobija već osvaja. Život bez okova ropstva treba živeti bez aveti prošlosti i stvaranja večitih neprijatelja. Uzvišena je želja oprostiti onima čiji su dedovi gazili zemljom vaših dedova, ali je vaša obaveza da žrtvu onih koji su ginuli za vašu slobodu večno pamtite.“

Povodom 15. oktobra, Dana oslobođenja Požarevca, nagrade grada koja se sastoji od novčanog dela u iznosu od po 59.600 dinara i povelje o nagradi, dodeljene su dr Nebojši Jorgovanoviću, direktoru Zdravstvene ustanove „Apoteka“ u Požarevcu, Nenadu Milojkoviću, sportisti iz Požarevca, Iliji Rajkoviću, profesoru Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu i Katalin Tasić, direktoru ustanove Gradski ženski hor „Barili“ u Požarevcu. Povelja grada dodeljena je Ruskom centru za nauku i kulturu (Ruskom domu) u Beogradu, a plaketa grada „HELP – Misiji u Republici Srbiji“ u Beogradu.

U ime nagrađenih se obratio dr Nebojša Jorgovanović, koji se novčanog dela nagrade odrekao u korist Centra za dnevni boravak dece i omladine ometenu u razvoju.

„Ovo je veliko priznanje i podstrek, ali i obaveza da nađemo i još energije pružimo gradu”, rekao je Jorgovanović i zahvalio se kolektivu na čijem je čelu na tome što su ga sve ove godine podržavali.

Ispred organizacija obratio se zamenik direktora Ruskog centra za nauku i kulturu Vasilij Galatijonov, zahvalio se u ime dobitnika povelja i plaketa grada. Galatijenov je citirao patrijarha srpskog Irineja, koji je rekao: „Narod koji nema svoju prošlost nema ni budućnost“, i dodao da je važno da ne zaboravimo našu zajedničku istoriju.

U večernjim časovima u Gradskoj galeriji otvorena je izložba slika Pikaso u Požarevcu izložba originalnih grafika i crteža.

Nesvakidašnja poslastica za ljubitelje opusa Pabla Pikasa okupila je mnogobrojne Požarevljana koji su želeli da uživo vide dela velikog majstora. Odluku grada da jedan ovakav sadržaj pridoda obeležavanju Dana Grada Požarevca, između ostalog, obrazložio je gradonačelnik Bane Spasović povodom otvaranja izložbe koji je kazao da pored zahvalnosti onima koji su pali za našu slobodu, slavimo i život kao i vrednosti koje je ta sloboda donela, a kultura je svakako među njima.

„Svakog 15. oktobra okupimo se oko spomenika onih koji su pali za oslobođenje od zavojevača, ali takođe se zahvalimo i onima koji danas žive i svojim delima oplemenjuju slobodu u kojoj uživamo. Tako treba i shvatiti našu odluku da u program Dana oslobođenja Požarevca u Prvom i u Drugom svetskom ratu uvrstimo i događaje koji slave život, i čine ga lepim i zanimljivim. Kultura jeste univerzalna vrednost ali je takođe i pokazatelj veličine svakog društva ponaosob, …države, naroda, grada…Negujući svoje umetnike i kulturu, raširenih ruku prihvatamo i radujemo se i umetnicima iz drugih zemalja. Ime Pabla Pikasa nema potrebe da se prevodi i objašnjava ljubiteljima likovne umetnosti ma iz kog dela planete dolazili. Ovaj umetnik postao je sinonim za sve majstore koji pred slikarskim platnom čvrsto drže posmatrače davajući im doživljaj koji se teško pronalazi u stvarnom životu.“

U narednih mesec dana požarevljani će moći da pogledaju ovu izložbu.

Svečanost povodom proslave Dana oslobođenja Grada Požarevca završena je koncertom na Trgu oslobođenja Sanje Ilić i Balkanike kojima je prethodio nastup hora Gimnazije. Balkanika je na koncertu u Požarevcu nizala nove hitove, ali su i podsetili požarevačku publiku na njihove najpoznatije pesme u karijeri.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter