Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен 15. октобар – Дан ослобођења Пожаревца у Првом и Другом светском рату

Полагањем венаца на споменик Српском војнику, погинулим борцима Црвене армије, погинулим борцима и стрељаним родољубима и Свечаном академијом обележен је Дан ослобођења Пожаревца у оба светска рата.

Ове године обележен је јубилеј 100 година од ослобођења у Првом светском рату.

На пријему који је претходио полагању венаца госте је поздравио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

„Велика ми је част и задовољство што сте данас са нама на прослави ослобођења нашег града у оба светска рата, …на прослави слободе. Упоредо са нашим напорима да учинимо Пожаревац бољим, лакшим и лепшим местом за живот и боравак, као локална самоуправа сматрамо да је подједнако важно и да не заборавимо значајне датуме из прошлости. Историјски подаци казују да је читаво Браничево дало велики број жртава у ослободилачким ратовима Србије, али данашњим даном ми их не оплакујемо већ их славимо, захвални због свега што су учинили за нас.“

На пријему су између осталих присуствовали амбасадор Белорусије Валериј Бриљов, војни аташе амбасаде Русије пуковник Владимир Корнијенков, представник амбасаде Украјине Микола Ткаћук, представници Министарства одбране, полиције, судства, цркве и других организација.

Владимир Корнијенков

Испред амбасаде Русије обратио се пуковник Владимир Корнијенков који је рекао да данас свим ратницима одајемо велико признање и изражавамо понос и дивљење према онима који су бранили слободу.

У вечерњим сатима одржана је Свечана академија на којој су додељена 15. октобарска признања.

Плакета Града Пожаревца додељена је Николи Селаковићу, генералном секретару председника Републике Србије, октобарска награда Града Пожаревца, која се састоји од повеље и новчаног дела у износу од 59.200,00 динара додељена је Милији Радивојевићу Баји, песнику, појцу и здравичару и Повеља Града Пожаревца биће накнадно уручена ЈП „Електропривреда Србије“.

Присутнима на академији обратио се градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао:

Бане Спасовић

„Сазнање да вам очеви и дедови и данас, после толико година славом, храброшћу и поштењем сијају, тера и вас да будете достојни њиховог завета. Оно се огледа у само једној поруци – Чувај своје и не пожели ништа што је туђе. Једна реченица али њен би се садржај могао описати у стотинама и стотинама година српске историје. Понекада је овај завет много коштао наш народ који га је кроз небројано ратова плаћао крвљу, земљом и непријатељском чизмом на својим друмовима. Оно што никада, али никада нисмо давали у залог јесу част и истина. А ти хероји из Првог и Другог светског рата видели су дане непосредно пред ослобођење, и дане будуће, као и овај дан. Видели су, јер само би та њихова визија могла да објасни велико јунаштво и жртву њихову за слободу али не слободу за себе, већ за потомке њихове и њихову Србију. И та Србија није само реч. Није само назив једне државе поносних људи који воле мир и правду. Она је најлепша идеја и оаза свих који њоме сада ходају али и оних који су њоме ходали и као таква мора остати и опстати. Мислим да је том историјском путу наше Србије, од мачева и пушака, много више мудрост наша и памет допринела. Послушајмо је и у времену овом.“

Испред награђених обратио се генерални секретар Председника Србије Никола Селаковић:

Никола Селаковић

„Ми данас овде стојимо и славимо 100 година од ослобођења вашег дивног града и чињеница да смо овде, чињеница да славимо, да се окупљамо и светкујемо, доказ је да смо победили и да смо наставили пркосно да постојимо. Због тога је моја радост данас још већа, што на такав дан добијам ово узвишено признање. Моја част и моја срећа су можда само мерљиви нивоом обавезе коју сте додељивањем оваквог једног признања мени створили према вашем граду и према свима вама. Трудићу се да док обављам важне и одговорне функције вашем граду поклоним тек нешто мало више пажње него другим градовима, јер знам да Пожаревац то заслужује.”

Поводом Дана ослобођења одржан је цонцерт на градском тргу где је наступила група Ван Гог.

Подели са другима: Facebook Twitter