Почетак » Актуелно
 

Обележен 6. Дан борбе против беле куге у Пожаревцу

Манифестација је почела са пријемом у Свечаним салонима Градског здања, где је бројне госте из читаве Србије поздравио председник Скупштине Града Пожаревца Бојан Илић.

Он је истакао да је борба против беле куге издигнута на национални ниво што потврђује и укључивање председника Србије господина Александра Вучића. Држава је предузела низ мера као помоћ за мајку и децу али је то учинио и Град Пожаревац:

Бојан Илић

„У овој години одређено је да износ од 40.000 динара припада породицама у којима се роди прво дете, близанци, тројке, четворке, исти износ одређен је за честитке које добијају мајке за прва три детета рођена у Новој години у Општој болници Пожаревац. Одлуком је прописано да се из градског буџета регресира 50 одсто цене боравка близанаца, трећег и сваког наредног детета у вртићу. Право на комплетно регресирање трошкова имају породице са децом са сметњама у развоју, деца без родитељског старања и деца из материјално угрожених породица, односно корисници социјалне новчане помоћи. Право на новчану накнаду од 250.000 динара остварују деца родитеља који је погинуо приликом вршења службене дужности на заштити и спасавању људи, материјалних и културних добара. Такође град је обезебдио и ауто седишта за све новорођене бебе са територије Града Пожаревца, та акција је покренута прошле године и наставиће се убудуће.“

Илић је искористио прилику да позове све привреднике да се прикључе акцији Картица 3 ПЛУС и тако помогну породицама са троје и више деце, а својим клијентима и муштеријама покажу на делу да су фирма која брине о Србији.

Саша Стевић

Иначе, Дан борбе против беле куге се одржава по други пут у Пожаревцу а сама акција је настала у месту Смољинац. Идејни творац ове манифестације Саша Стевић је истакао, да не жели да са овог скупа, пошаље  поруку да мајке морају да рађају, да су жене машинерија за рађање. Већ жели да упозори да морамо да се вратимо традиционалним породичним вредностима и да само тако може да нас буде више.

Подршку манифестацији дао је и драмски уметник Милан Лане Гутовић.

Након пријема је одржана и Академија о наталитету у Центру за културу на коме су учествовали бројни гости из читаве Србије. Скуп је добио благослов од епископа пожаревачко – браничевског др Игнатија, који због обавеза није присуствовао академији.

Завршни део програма одржан је код Спортске хале где су у богатом културно ументичком програму учествовали малишани из пожаревачких основних школа и вртћа, са гостима из Београда.

На овом делу 6. Дана борбе против беле куге присуствовао је и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак, који је нагласио да је Пожаревац главни град Србије, јер се бори против беле куге и да ће Србија у тој борби победити.

Узевши у обзир да се ова манифестација годинама уназад одржава под благословом манастира Хиландар, учеснике је поздравио и повереник ове српске светиње, Милош Стојковић.

Подели са другима: Facebook Twitter