Почетак » Актуелно
 

Обележен Дан борбе против пожара

Поводом обележавања Дана борбе против пожара у свечаним салонима пожаревачког градског здања уприличен је пријем за припаднике ватрогасно-спасилачких јединица. Пријем су уприличили градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић.

Присутне је поздравио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је овом приликом пожелео добродошлицу припадницима Ватрогасно-спасилачких јединица:

Бане Спасовић

“Као што знате, дан ваше јединице датира из, сада већ далеке 1834. године када га је као Дан Заштите од пожара 7. новембра установио министар унутрашњих послова Ђорђе Протић, по наредби кнеза Милоша Обреновића. Тадашња  „Уредба о гашењу пожара“, је заправо претеча данашње правне регулативе у области заштите од пожара и рада ватрогасаца. Ово говори о томе да је велики владар и државник схватио значај вашег позива и оно што свакодневно радите, па иако је Србија тада имала мноштво проблема, ваши претходници били су међу приоритетима. Од тада па до данас, било је периода када се у нашој држави заборављао ваш значај. Подсећали су се надлежни ватрогасаца само када дође до великих несрећа, а потом брзо заборављали када сећање на те несреће избледи. Одмах да будем потпуно јасан. Мислим да не постоје довољно добри услови и довољно велика плата која ће бити адекватна послу који радите. Јер посао који подразумева да се “иде тамо одакле сви беже“, јесте посебан а онај ко га обавља излази из оквира запосленог и улази у домен хероја. Када узмемо све то у обзир, нарочито услове под којима свакодневно излажете свој живот опасности, ова локална самоуправа жели да настави да помаже ватрогасно спасилачке јединице. Подсећам да смо, као град купили ватрогасно спасилачко возило аутоцистерну вредности 23 милиона динара које ће бити испоручено до фебруара наредне године, такође смо ове године издвојили око пола милиона динара за поправку возила.“

Горан Ђорђевић

Горан Ђорђевић начелник сектора за Ванредне ситуација Пожаревца је рекао да је Србија током 2019. године имала највећи број пожара у Европи. Већина пожара била је на отвореном, а неки су били изузетно велики као што је пожар на Старој планини где је изгорело скоро 6.000 хектара шуме и растиња. Ђорђевић је рекао и да грађани поред великог броја апела не поштују забрану спаљивања на отвореном простору. Нажалост у пожарима је на територији Браничевског округа страдало 4 особе а 8 их је повређено. У првих 10 месеци на подручју Браничевског округа било је 83 захтева за покретање прекршајног поступка што се тиче спаљивања на отвореном простору, а тај број представља једну петину свих захтева који су поднети на нивоу Србије, нагласио је Ђорђевић.

Подели са другима: Facebook Twitter
 

Додај коментар

*