Početak » Aktuelno
 

Obeležen Dan borbe protiv požara

Povodom obeležavanja Dana borbe protiv požara u svečanim salonima požarevačkog gradskog zdanja upriličen je prijem za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica. Prijem su upriličili gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine grada Požarevca Bojan Ilić.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je ovom prilikom poželeo dobrodošlicu pripadnicima Vatrogasno-spasilačkih jedinica:

Bane Spasović

“Kao što znate, dan vaše jedinice datira iz, sada već daleke 1834. godine kada ga je kao Dan Zaštite od požara 7. novembra ustanovio ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, po naredbi kneza Miloša Obrenovića. Tadašnja  “Uredba o gašenju požara”, je zapravo preteča današnje pravne regulative u oblasti zaštite od požara i rada vatrogasaca. Ovo govori o tome da je veliki vladar i državnik shvatio značaj vašeg poziva i ono što svakodnevno radite, pa iako je Srbija tada imala mnoštvo problema, vaši prethodnici bili su među prioritetima. Od tada pa do danas, bilo je perioda kada se u našoj državi zaboravljao vaš značaj. Podsećali su se nadležni vatrogasaca samo kada dođe do velikih nesreća, a potom brzo zaboravljali kada sećanje na te nesreće izbledi. Odmah da budem potpuno jasan. Mislim da ne postoje dovoljno dobri uslovi i dovoljno velika plata koja će biti adekvatna poslu koji radite. Jer posao koji podrazumeva da se “ide tamo odakle svi beže“, jeste poseban a onaj ko ga obavlja izlazi iz okvira zaposlenog i ulazi u domen heroja. Kada uzmemo sve to u obzir, naročito uslove pod kojima svakodnevno izlažete svoj život opasnosti, ova lokalna samouprava želi da nastavi da pomaže vatrogasno spasilačke jedinice. Podsećam da smo, kao grad kupili vatrogasno spasilačko vozilo autocisternu vrednosti 23 miliona dinara koje će biti isporučeno do februara naredne godine, takođe smo ove godine izdvojili oko pola miliona dinara za popravku vozila.“

Goran Đorđević

Goran Đorđević načelnik sektora za Vanredne situacija Požarevca je rekao da je Srbija tokom 2019. godine imala najveći broj požara u Evropi. Većina požara bila je na otvorenom, a neki su bili izuzetno veliki kao što je požar na Staroj planini gde je izgorelo skoro 6.000 hektara šume i rastinja. Đorđević je rekao i da građani pored velikog broja apela ne poštuju zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru. Nažalost u požarima je na teritoriji Braničevskog okruga stradalo 4 osobe a 8 ih je povređeno. U prvih 10 meseci na području Braničevskog okruga bilo je 83 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka što se tiče spaljivanja na otvorenom prostoru, a taj broj predstavlja jednu petinu svih zahteva koji su podneti na nivou Srbije, naglasio je Đorđević.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter