Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан државности

Полагањем венаца на споемник Књазу Милошу Обреновићу у Градском парку обележен је Дан државности у Пожаревцу.

Венце на споменик Милошу Обреновићу положили су предстваници Министарства одбране, Града Пожаревца, Министраства унутрашњих послова, Браничевског управног округа, Градске општине Костолац, борачких организација и политичких странака.

Након интонирања државне химне присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да  Дан државности Републике Србије обележавамо како би у исто време славили и слободу и утемељење наше државе:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године важни су датуми за све нас. Они подсећају на жељу за слободом српског народа али и његову намеру да Србија постане уређена држава у којој се поштују закони и слуша глас народа. Тако закључујемо да су се тада, али и често пре и после тих догађаја кроз нашу бурну историју, те две ствари поклапале и условљавале једна другу. Управо ти мотиви, слободе и државотворности, чине разлог одабира баш 15. фебруара за Дан државности наше Србије. Актом и одлукама ретко смо их добијали.  Историја нас учи да је и тада било међу србима оних који су мислили да није тренутак за сукоб са Османским царством, или за доношење устава. Ипак, заједнички циљ био је јасан и водио је до важних догађаја српске историје. Зато и данас гледајући наш државни врх  у овом јединственом моменту по планету, схватамо да су велике одлуке уједно увек и оне најтеже. Председник Републике Србије, Александар Вучић, својим примером показује нама, али и читавом свету како се воли своја земља, али и правда и истина. Помирити то тројство, нарочито када сте одговорни за читав један народ, никада није лако, а често је и немогуће. Данашњи тренутак у коме се свет налази, једнако је изазован као и ови наши симболи Дана државности. Зато је толико важно оно јединство свих нас данас. Зато је важно да имамо слогу у истој мери у којој су је имали наши преци уочи Првог Српског устанка или доношења Сретењског устава. То је рецепт за велике ствари које и један, под знацима наводника, мали народ може да изведе. Јединство и слога унутар сопственог народа. Поред очувања наше земље и народа, ма где он живео, време у коме живомо ставља пред нас задатак да још више јачамо економску снагу наше Србије. Упоредо са тим, јачамо одбрамбени потенцијал наше војске и онда ће и борба за државу и народ бити лакша.“

Помен погинулим устаницима одржали су свештеници СПЦ а у Културно уметничком програму је наступио Градски женски хор „Барили“.