Почетак » Актуелно
 

Oбележен Дан државности у Пожаревцу

У Пожаревцу, Дан државности обележен је свечаном академијом у салонима градског здања и полагањем венаца у Градском парку, крај спомен обележја Милошу Обреновићу.

На пријему у Свечаним салонима грдског здања присуствовали су челни људи града Пожаревца као и представници војске, полиције, правосудних органа, Српске православне цркве, бројних удружења и грађани.

Присутне је поздравио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је рекао да су Сретењски устав из 1835. године и подизање Првог српског устанка 1804. године важни су датуми у нашој историји који нас подсећају на жељу за слободом али и намеру да Србија постане уређена држава у којој се поштују закони и слуша глас народа:

Бане Спасовић

“Многобројне борбе током стварања Српске државе, битке које су доносиле поразе и победе, Косовски бој и неколико векова под турском окупацијом, Балкански ратови, Први и Други Светски рат, ратови деведесетих година и напад НАТО алијансе… све то страшно делује само када се изговори у реченици. Ипак, то је само делић онога што је наша Србија претурила преко својих леђа и још увек нас на тим истим леђима држи и носи. Данас, када је Србија сваким даном све усправнија, мислим, драги моји пријатељи, да је дошло време да ми њој помогнемо. Мислим да је време да јој помогнемо тиме што ћемо јој се одужити за све оне тешке године када је хранила наше претке, тако што је нећемо напустити сада када се опоравља. Потомци оних, који су се прешавши Албанску голготу изнурени враћали јуришом у домовину са узвиком „Србија“ на уснама, последњих деценија одлазе због више пара из своје отаџбине, заувек. Последњих неколико година дошли смо до тога да останак у Србији више није ствар жртвовања бољег живота, већ ствар стрпљења да бољи живот дође. Уједињени, грабећи крупним корацима ка стабилној економији, према којој нас води политика председника Србије Александра Вучића, не смемо одустати на неколико метара од циља.”

Венце на Споменик кнезу Милошу Обреновићу су положиле делегације војске Републике Србије, Града Пожаревца, полиције, Браничевског округа, ГО Костолац,  Удружења потомака ратника 1912-1920. године, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918, ГрО СНС и ГрО СПС.

Подели са другима: Facebook Twitter