Početak » Aktuelno
 

Obeležen Dan državnosti

Povodom obeležavanja Dana državnosti u gradskom parku, pored spomenika Miloša Obrenovića, vence su položili predstavnici Braničevskog okruga, ispred Grada Požarevca gradonačelnik Bane Spasović sa predsednikom SG Bojanom Ilićem i zamenikom gradonačelnika Sašom Pavlovićem, zatim delegacije Gradske opštine Kostolac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, GrO SNS, GrO SPS, SUBNOR-a i Udruženje potomaka ratnika od 1912-1920. godine Smederevo.

Nakon himne “Bože pravde” koju je izveo Gradski ženski hor “Barili”, besedu je kazivao dr Gordan Bojković. Koji je istakao da postoji utisak da smo olako počeli da shvatamo veličinu tekovine koja se zove država.

„Izgubili smo potpuno značenje reči da možemo učiniti šta god hoćemo u svojoj državi, dok god je imamo. Kad je više nemamo, onda moramo činiti ono što nam se kaže. Izgubili smo shvatanje visoke cene koju su naši preci bili spremni da plate, da bi tu državu održali“, rekao je on između ostalog.

Nakon polaganja venaca kod spoemnika Milošu, svečanost je nastavljena u gradskom zdanju gde su prijem upriličili gradonačelnik Bane Spasović i predsednik SG Požarevca Bojan Ilić.

Ovde je u svom obraćanju gradonačelnik istakao:

“Želja za slobodom i težnja da Srbija postane uređena država u kojoj se poštuju zakoni i sluša glas naroda neraskidivo su vezani za događaje koje proslavljamo danas. Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine su datumi koje bi mnogi narodi želeli da imaju u svojoj istoriji. Ti događaji, izvojevani ponekada perom a ponekada oružijem doneli su slobodu, mir i narodnu volju. Narodna volja, mir i sloboda jesu se vremenom gubile, bile otimane i dobijane, ali uvek bile deo imena – SRBIJA. Prvom Srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu zajedničko je jedinstvo naroda, njegova sloga i namera da se učini ono što će doneti bolju budućnost, poštujući svetlu prošlost. Ta poruka je ujedno i recept za velike stvari koje jedan, pod znacima navodnika, mali narod može da izvede. Jedinstvo i sloga umeju često da iznenade nadmoćnog neprijatelja, a u istorijskim momentima kada vam je ugrožen i opstanak nacije, bez problema umeju da pomeraju planine. Opstanak nacije i u teškim vremenima i njeno umnožovanje u onim mirnodopskim, nosili su našoj državi različite izazove, i toga moramo svi biti svesni. Svaki od tih izazova podjednako je važan i veličina onoga koji je na čelu naše države ogleda se upravo u tome da tim izazovima, uprkos sujeti, udovolji. U vremenu koji je pred nama, cilj naše Srbije je njena ekonomska snaga. Borba za bogatog domaćina je borba koju vodimo danas a koja, kao i ona za slobodu, ima za cilj da nas bude što više. Hoćemo da naše mlade ljude sačuvamo u Srbiji i da one koji su se borili za našu slobodu i našu državu učinimo ponosnim. Ogledajući se u težnji vrha države, Požarevac ima iste ciljeve, u koje se danas i sami zaklinjemo. Nijedna, pa ni ova borba nije laka, ali jeste lakša ako u nju ulazimo zajedno.

Dame i gospodo, neka nam je svima srećan Dan državnosti.

Živela Srbija!”


Nakon prijema u Svečanim salonima gradonačelnik sa saradnicima je uzeo učešće u obeležavanju Svetskog dana dece obolele od raka.

Jedan od glavnih ciljeva akcije je prikupljanje sredstava za završetak izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Ove godine NURDOR očekuje završetak ovog projekta od nacionalnog značaja koji će značajno doprineti poboljšanju uslova onkološkog lečenja dece u celom južnom regionu Srbije.


U okviru obeležavanja Dana državnosti u gradskoj galeriji, pred velikim brojem gostiju, ljubitelja umetnosti i kao i pred predstavnicima lokalne samouprave svečano je otvorena izložba umetničkih dela Povodom 175 godina postojanja – Srpska akademije nauka i umetnosti. Reč je o izboru dela likovnih umentika SANU od njenog osnivanja do danas. Autor ove izložbe je Jelena Mećinski Milovanović zamenik upravnika Srpske akademije nauka i umetnosti Beograd.

Sve prisutne goste pozdravio je direktor Narodnog muzeja Požarevac, dr Gordan Bojković i istakao da je kultura stožer svake države.

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter