Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu

Povodom proslave Dana ministarstva, Slave ministarstva i Dana policije, Policijska uprava u Požarevcu organizovala je svečani prijem u požarevačkom Gradskom zdanju.

Ovom prilikom su novoprimljeni radnici MUP-a potpisali svečanu zakletvu, načelnik Policijske uprave Požarevac Aleksandar Vasilijević i gradonačelnik Grada Požarevca su im čestitali na dobijenom poslu i izrazili nadu da će se ostvariti na profesionalnom ali i na ličnom planu.

Nakon svečanosti polaganja zakletve novih pripadnika MUP-a, upriličen je prijem za predstavnike državnih i javnih institucija Braničevskog okruga.

Ovom prilikom ih je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

“Uvaženi skupe, poštovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, želim Vam dobrodošlicu u gradsko zdanje, u kuću svih nas. Ona je slobodna i sigurna i zahvaljujući vašem delovanju, vašim danonoćnim naporima da ovu kuću, ali i sve ostale kuće u Požarevcu i Srbiji učinite bezbednim. Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležavamo u danima kada je i vaša slava, Sveta Trojica. Dan policije povezan je sa događajima na Čukur česmi 1862. godine kada je srpska žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima koji su tada nastali. Tada se našla uz svoj narod, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana. Sve to jeste bila preteča i uvod u konačno oslobođenje Srbije i predvorje njene nove državnosti. Od tada, pa sve do danas naša policija je rasla zajedno sa Srbijom i bila sa njom kada joj je bilo najteže. Često je njen rad bio bez priznanja kakvo je u tim stradalnim događajima naše novije istorije, zasluživala. Srbija, a sa njom i Grad Požarevac želi da to ispravi i da svaki njihov dan obeleži sa maksimalnom pažnjom i poštovanjem. Juče su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imali jednu pokaznu vežbu u srcu grada, na kružnom toku. Ono što me kao gradonačelnika raduje jeste činjenica da je to bio još jedan dokaz približavanja policije i građanstva i jačanja svesti da ste vi tu da štitite a ne da kažnjavate. Drago mi je da, upravo zahvaljujući tom događaju i njemu sličnim, polako prolazi vreme u kome očevi i majke smiruju nemirnu decu pretnjom da će po njih doći “čika policajac”. Barem im deca više ne veruju, jer čak i oni znaju da ste vi njihov prijatelj koji je tu da im pomogne da pređu ulicu prvog školskog dana i govori o bezbednosti u saobraćaju na nekom od časova. Mislim da je upravo taj pristup građanima koji policija gradi poslednjih godina, uz njenu spremnost i obučenost upravo nešto na šta bi oni žandari na čukur česmi bili ponosni da mogu danas da vas vide. Dame i gospodo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, dozvolite mi da vam još jednom u svoje i ime svih građana čestitam vaš Dan i poželim sve najbolje u karijeri, ali i ličnu i porodičnu sreću.”

Aleksandar Vasilijević – načelnik Policijske uprave Požarevca

Aleksandar Vasilijević načelnik Policijske uprave Požarevca se zahvalio lokalnoj samoupravi na izuzetnoj saradnji koja će se nastaviti ubuduće. Vasilijević je pohvalio nagrađene pripadnike MUP-a istakavši da ta nagrada nije za jednogodišnji trud i rad već za višegodišnji doprinos policiji i zajednici uopšte. Načelnik je još istakao da je teška godina iza nas kada je bila ugrožena bezbednost zdravlje nacije, i da su zaposleni u MUP-u dali svoj veliki doprinos u borbi protiv kovida.

Zahvalnicu je pored ostalih organizacija i pojedinaca dobio i Grad Požarevac.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter