Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату

Полагањем венаца на споменик Српском војнику и на спомен обележја на Чачалици обележен је Дан ослобођења Града Пожаревца у оба светска рата. Након полагања венаца у Центру за културу одржана је Свечана академија на којој су уручене награде заслужним појединцима и организацијама.

Венце на спомен обележја су положили представници амбасада Русије и Белорусије, министарства за рад, запошљавања, социјалних и борачких питања, војске Србије, министарства унутрашњих послова, Градске општине Костолац, Браничевског управног округа, удружења грађана и политичких организација.

Државни секретар у министарству рада, запошљавања, социјалних и борачких питања – Дејан Антић

Након полагања венаца на Чачалици присутнима се обратио државни секретар у министарству рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Дејан Антић који је у свом обраћању, указао на значај обележавања оваквих свечаности и истакао да Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања придаје велику пажњу неговању ослободилачке традиције српског народа и културе сећања.

На Свечаној академији су присуствовали министар државне управе и локалне самоуправе, Александар Мартиновић, шеф Војног кабинета Кабинета Председника Републике Србије, Предраг Краљевић, државни секретар у министарству рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Дејан Антић, представници амбасада Руске федерације и Републике Белорусије, посланици Народне Скупштине Републике Србије, представници Министарства унутрашњих послова, Војске Србије, судова, Српске православне цркве, представници градова и општина.

Ове године награђени су архитекта Милена Гроздановић, филмски критичар Горан Јовановић, инжењер Милутин Станковић и Славољуб Стојадиновић, од организација мушка одбојкашка екипа Пожаревачке гимназије, волтижери и вишебојци КД „Кнез Михаило“ и Служба хемодијализе Опште болнице у Пожаревцу.

Награде је уручио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић који је овом приликом истакао да је 15. октобар за све нас симбол победе правде над неправдом која је нама на исти датум дошла у оба светска рата:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“На жалост, мало је оних који су и данас међу нама а који су преживели ратне страхоте и страхоте живота под окупацијом. Ипак, њихове приче и сведочења обавезују нас да ценимо оно што смо од њих добили на поклон. Тај поклон, односно дар слободе, кроз историју људског рода већина није умела да цени и поштује све докле га не изгуби. Будући да историју још зову учитељица живота, ми данас и овом свечаном академијом и нешто раније данас полагањем венаца на спомен обележја ослободиоцима, ту лекцију не желимо да заборавимо.  Мислили смо да су након Великог рата а касније и другог светског страдања велике силе престале да размишљају о сукобима који се решавају оружјем. Време нас је у томе демантовало и сведоци смо да и данас у више делова наше планете горе градови на које падају бомбе. Како ће се, по свој прилици, тај мрачни део људске природе тешко искоренити, свету је потребно много више оних који позивају на мир, знајући колико су тешке ратне страхоте. Зато мислим да делим мишљење већине вас када кажем да сам поносан што је Србија, на челу са председником Александром Вучићем, једна од оних земаља које љубоморно чувају мир за себе, али и за оне чији представници мир једноставно не желе. Наше памћење, не само из Првог и Другог Светског рата, већ и из много ратова пре и после тога, не дозвољава нам да заборавимо колико је вредно сачувати људе, једини ненадокнадиви ресурс.“

На академији се обратио и министар државне управе и локалне самоуправе:

Министар државне управе и локалне самоуправе – Александар Мартиновић

„Успешна сарадња државног и локалног нивоа остварена је и у претходним годинама, што је допринело да Пожаревац последњу деценију напредује изузетном брзином. Држава је уложила и наставиће да улаже значајна финансијска средства и енергију у развој целокупног Браничевског округа и да у овом делу Србије реализује нове капиталне пројекте. До краја 2025. године, како је најавио председник Републике Александар Вучић, биће завршен и Дунавски коридор. Отварање брзе саобраћајнице Пожаревац – Велико Градиште – Голубац донеће нове могућности за туризам и даљи економски раст и развој Србије и значиће, баш како је председник рекао, пут у будућност за цео исток наше земље“, поручио је Мартиновић.

Указавши на то да су сарадња са локалном самоуправом и модернизација градова и општина приоритети рада Министарства у овом мандату, Мартиновић је нагласио да су врата Министарства увек отворена за помоћ и подршку Граду Пожаревцу, те да је са градоначелником Сашом Павловићем већ водио темељне и врло озбиљне разговоре о свим изазовима са којима се Пожаревац суочава, у циљу заједничког проналажења решења.

Србија је, до пре само деценију, била потпуно урушена и слаба држава, држава на коленима, али смо, захваљујући одговорној политици председника Вучића, успели да се издигнемо изнад свих тих проблема и да данас, у овим тешким и изазовним временима, идемо у корак са најразвијенијим земљама света. Не можемо све проблеме решити преко ноћи, али се сваког дана боримо за сигурну будућност наше деце, и из дана у дан, из недеље у недељу, остварујемо све боље резултате. Грађани то знају, јер осећају просперитет у свим областима живота и рада, због чега нам већ више од десет година указују поверење. За нас је то мотив, али и обавеза, да радимо још боље и напорније у њиховом интересу и да стварамо једну лепшу и бољу Србију у којој млади остају да живе и имају перспективну будућност“, закључио је Мартиновић.