Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen Dan planete Zemlje

Deca šalju poruku za produženje života

Međunarodni Dan planete Zemlje obeležava se danas širom sveta različitim manifestacijama i akcijama koje imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti na značaj očuvanja životne sredine i da dovedu do promene ekološke svesti a učenici požarevačkih osnovnih škola i Udruženje prijatelja Čačalica  obeležili su ovaj dan kraj Ekološkog doma u požarevačkom izletištu Čačalici.

U požarevačkom izletištu Čačalica

U požarevačkom izletištu Čačalica

 

O značaju zaštite životne sredine za buduća pokolenja govorili su gradonačelnik Požarevca  Miomir Ilić i Radomir Mihajlović član Gradskog veća zadužen za ekologiju. Oni su istakli trajno  opredeljenje grada Požarevca da pruži maksimalan i sveobuhvatan doprinos što zdravijoj životnoj sredini na svojoj teritoriji u svim oblastima gde je to neophodno. Rade Mihajlović, kaže da do sada nije dovoljno vođeno računa o tome da se zdrava životna sredina sačuva za generacije koje dolaze kao i da je na sadašnjim i budućim generacijama da vode računa o očuvanju priode.

U požarevačkom izletištu Čačalica

U požarevačkom izletištu Čačalica

 

Gradonačelnik Miomir Ilić je pozvao sve građane da vode računa o prirodi i dodao da je sve što se radi u cilju očuvanja životne sredine u interesu svih a naročito generacija koje dolaze. Dragiša Marjanović, predsednik Udruženja prijatelja Čačalice izjavio je da su ovog puta uspeli da uključe svih šest osnovnih škola u obeležavanje Dana planete Zemlje.

Udruženje prijatelja Čačalica već petu godinu zaredom podstiče ekološka pitanja i svake godine se obrađuju različite teme. Ovogodišnja tema je „Globalno zagrevanje, odnosno topljenje Severnog pola i dizanje nivoa mora“.

Učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ izveli su performans i poslali poruku kako produžiti život na Zemlji.

Inače, Dan planete Zemlje prvi put je obeležan 22. aprila 1970. godine u Americi. Ovaj datum je službeno prihvaćen kao Dan planete Zemlje na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini 1992. godine  u Rio de Žaneiru. Na toj Konferenciji je prisustvovao veliki broj predstavnika vlada, kada je i usaglašen dugoročni program za promociju održivog razvojaplanete Zemlje. Povećanje broja stanovnika na Zemlji i industrijalizacija dovele sudo zagađenja vazduha, zemlje i vode. Sve veći problem su i nehigijenske divlje deponije. Poslednjih stotinak godina planeta Zemlja doživela je veće zagađenje nego milionima godina unazad. Neodgovorno ljudsko ponašanje dovelo je do klimatskih promena, do efekta staklene bašte, do globalnog zagrevanja, do nestajanja mnogih biljnih i životinjskih vrsta sa lica Zemlje.

Dan_planete_03

Dan planete Zemlje je podsticaj ljudskim delatnostima kao što su: stvaranje uslova za održivi razvoj očuvanju bioloških raznovrsnosti, štedljivo korišćenje prirodnih resursa, korišćenje onih izvora energije koje mogu da se obnove, pravilno odlaganje smeća i korišćenje sekundarnih sirovina reciklažom, borba protiv svih faktora koji štetno utiču na klimatske promene i druge aktivnosti.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter