Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан планете Земље

Деца шаљу поруку за продужење живота

Међународни Дан планете Земље обележава се данас широм света различитим манифестацијама и акцијама које имају за циљ да скрену пажњу јавности на значај очувања животне средине и да доведу до промене еколошке свести а ученици пожаревачких основних школа и Удружење пријатеља Чачалица  обележили су овај дан крај Еколошког дома у пожаревачком излетишту Чачалици.

У пожаревачком излетишту Чачалица

У пожаревачком излетишту Чачалица

 

О значају заштите животне средине за будућа поколења говорили су градоначелник Пожаревца  Миомир Илић и Радомир Михајловић члан Градског већа задужен за екологију. Они су истакли трајно  опредељење града Пожаревца да пружи максималан и свеобухватан допринос што здравијој животној средини на својој територији у свим областима где је то неопходно. Раде Михајловић, каже да до сада није довољно вођено рачуна о томе да се здрава животна средина сачува за генерације које долазе као и да је на садашњим и будућим генерацијама да воде рачуна о очувању приоде.

У пожаревачком излетишту Чачалица

У пожаревачком излетишту Чачалица

 

Градоначелник Миомир Илић је позвао све грађане да воде рачуна о природи и додао да је све што се ради у циљу очувања животне средине у интересу свих а нарочито генерација које долазе. Драгиша Марјановић, председник Удружења пријатеља Чачалице изјавио је да су овог пута успели да укључе свих шест основних школа у обележавање Дана планете Земље.

Удружење пријатеља Чачалица већ пету годину заредом подстиче еколошка питања и сваке године се обрађују различите теме. Овогодишња тема је „Глобално загревање, односно топљење Северног пола и дизање нивоа мора“.

Ученици Основне школе „Десанка Максимовић“ извели су перформанс и послали поруку како продужити живот на Земљи.

Иначе, Дан планете Земље први пут је обележан 22. априла 1970. године у Америци. Овај датум је службено прихваћен као Дан планете Земље на Конференцији Уједињених нација о животној средини 1992. године  у Рио де Жанеиру. На тој Конференцији је присуствовао велики број представника влада, када је и усаглашен дугорочни програм за промоцију одрживог развојапланете Земље. Повећање броја становника на Земљи и индустријализација довеле судо загађења ваздуха, земље и воде. Све већи проблем су и нехигијенске дивље депоније. Последњих стотинак година планета Земља доживела је веће загађење него милионима година уназад. Неодговорно људско понашање довело је до климатских промена, до ефекта стаклене баште, до глобалног загревања, до нестајања многих биљних и животињских врста са лица Земље.

Dan_planete_03

Дан планете Земље је подстицај људским делатностима као што су: стварање услова за одрживи развој очувању биолошких разноврсности, штедљиво коришћење природних ресурса, коришћење оних извора енергије које могу да се обнове, правилно одлагање смећа и коришћење секундарних сировина рециклажом, борба против свих фактора који штетно утичу на климатске промене и друге активности.

Подели са другима: Facebook Twitter