Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen Dan pobede

Polaganjem venaca na spomenik Palim borcima Crvene armije i Streljanim rodoljubima u Požarevcu je obeleže 9. maj Dan pobede.

Na spomen parku Čačalica vence su položile delegacije Grada Požarevca, Ruske ambasade, Vojske Srbije, Braničevskog okruga, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih organizacija, stranaka i udruženja građana.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da se današnji dan slavi još od 1945. godine, kao simbol trenutka u istoriji kada je svetsko zlo pobeđeno od strane svetske pravde:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

„ Želja velikih sila da gospodare malim državama, nije probuđena tridesetih godina prošlog veka kada se desio uspon nacističke Nemačke. Pre toga imali smo i Prvi svetski, ili Veliki rat, a pre toga još mnogo pokušaja moćnih imperija da oružjem i silom otmu parče zemlje koja pripada nekom drugom. Ono što 9. maj 1945. godine možda izdvaja od ostalih datuma kada su okončani veliki ratovi jeste broj država koje su se udružile protiv tiranina, što je tada dalo svetu nadu. Nadu, da će to svim budućim zavojevačima poslati jasnu poruku da ljudski rod više neće dozvoliti ovakve krvave avanture nikome, ma koliko moćan i silan bio. Međutim, kraj 20. i početak 21. veka raspršio je ta nadanja upravo na primeru naše zemlje i naroda. Naroda, koji je u dva svetska rata, na strani pravde i prava, podneo možda i najveću žrtvu, shodno svojoj veličini i broju stanovnika. Ova lekcija koja nam se periodično ponavlja i uporno govori da su diplomatija i međunarodni odnosi lišeni bilo kakvih emocija, nikako ne umanjuje danas, i neće nikada, zahvalnost našoj braći iz tadašnjeg Sovjetskog saveza na odlučnom jurišu kroz Evropu, čime je II Svetski rat i okončan. Taj dan, 9 maj, kada je maršal Žukov ratifikovao ispred saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji danas slavimo, jer na to imamo pravo. Pravo, ali i obavezu da odamo počast mnogima koji su se za taj 9. maj 1945. godine borili, ali ga nisu dočekali. Neka im je slava i večno hvala, a svima nama, zahvaljujući njima i ostalim oslobodiocima, neka je srećan Dan Pobede!”

Podeli sa drugima: Facebook Twitter