Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj, obeležen je i u Požarevcu. U Svečanoj sali gradskog zdanja priređen je prijem kome su prisustvovali predstavnici ambasada Ruske federacije, Belorusije i Ukrajine, kao i veterani, borci, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović, njegov zamenik Milić Jovanović, zatim Žarko Tepšić, zamenik predseednik SUBNOR – a Srbije, kao i predstavnici crkve, Vojske Srbije, Gradskog veća i direktori požarevačkih preduzeća i ustanova.

Polaganje venaca

Polaganje venaca

O značaju pobede nad fašizmom govorio je Milić Jovanović, zamenik predsednika Skupštine grada Požarevca, koji je istakao da na današnji dan odajemo počast svima onima koji su dali svoje živote da bi nove generacije živele.

„Neka večno traje sećanje na žrtve, neka uvek bude mir, zaključio je Jovanović.

Priznanja republičkog SUBNOR – a za negovanje oslobodilačkih tradicija uručena su pukovniku Dušku Šljivančaninu, Vinku Markovskom, Jasminki Savić, Borivoju Živanoviću i Milutinu Nestoroviću. Dragan Lazović, predsednik gradskog odbor SUBNOR – a Požarevac predao je Žarku Tepšiću foto album, koji predstavlja deo aktivnosti boraca.

Dobitnici priznanja

Dobitnici priznanja

Po tradiciji, u spomen parku na Čačalici položeni su venci na spomenike streljanim rodoljubima i vojnicima Crvene armije koji su poginuli u operacijama za oslobođenje grada, dok je u Centru za kulturu u Požarevcu održana i svečana akademija.

Govoreći na Svečanoj akademiji, predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović istakao je da danas obeležavamo dan kada je pre 70 godina Evropa konačno uplovila u luku mira.

Svečana akademija - Bane Spasović

Svečana akademija – Bane Spasović

-Obeležavanje svake godine ima za zadatak da upozori i podseti. Podseti na stradanja u tom ratnom vihoru i upozori sve one koji koji olako švataju opasnost da nekada i negde stvari lako mogu krenuti po zlu, kao i da niko nema pravo da svoju sreću i blagostanje gradi na tuđoj nesreći. Od ovog dana moramo učiti, a nikakoga ne smemo koristiti da pravimo nove sukobe i podele. Ono što želim je da se prekine sa podelama i svađama unutar našeg naroda, kako kada je u pitanju uloga različitih pokreta tokom Drugog svetskog rata, tako i po svim ostalim pitanjima koja imaju za cilj zajedničku budućnost. Srbija, tada u okviru Jugoslavije, porazila je zajedno sa saveznicima sile Osovine. Uveren sam da smo dobre starne pozicije nakon drugog svetskog rata prokockali višedecenijskim podelama između sebe i želim da to najpre sebi priznamo, i da krenemo od svog dvorišta. Zasucimo rukave, pružimo jedni drugima iskreno ruku prijateljstva i počnimo od svoje ulicee, grada, okruga. Nije kasno. U danu kada se sa pijetetom sećamo ogromnih žrtava fašizma, švatimo njihovu poruku kao poruku onih koji su poginuli radi mira i prosperiteta, a ne radi budućih sukoba i novih ratova, rekao je Spasović.

Predstavnici ambasada Ruske federacije, Belorusije i Ukrajine čestitali su Požarevljanima dan pobede nad fašizmom i podsetili na teške ratne godine u njihovim državama. Potom je emitovan šestominutni film posvećen Danu pobede nad fašizmom. Na današnjoj Svečanoj akademiji nastupili su i gradski hor „Barili“, učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca, kao i plesni studio „Amadeus“.

dan_pobede_2

Podeli sa drugima: Facebook Twitter