Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан победе над фашизмом

Дан победе над фашизмом, 9. мај, обележен је и у Пожаревцу. У Свечаној сали градског здања приређен је пријем коме су присуствовали представници амбасада Руске федерације, Белорусије и Украјине, као и ветерани, борци, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић, његов заменик Милић Јовановић, затим Жарко Тепшић, заменик предсеедник СУБНОР – а Србије, као и представници цркве, Војске Србије, Градског већа и директори пожаревачких предузећа и установа.

Полагање венаца

Полагање венаца

О значају победе над фашизмом говорио је Милић Јовановић, заменик председника Скупштине града Пожаревца, који је истакао да на данашњи дан одајемо почаст свима онима који су дали своје животе да би нове генерације живеле.

„Нека вечно траје сећање на жртве, нека увек буде мир, закључио је Јовановић.

Признања републичког СУБНОР – а за неговање ослободилачких традиција уручена су пуковнику Душку Шљиванчанину, Винку Марковском, Јасминки Савић, Боривоју Живановићу и Милутину Несторовићу. Драган Лазовић, председник градског одбор СУБНОР – а Пожаревац предао је Жарку Тепшићу фото албум, који представља део активности бораца.

Добитници признања

Добитници признања

По традицији, у спомен парку на Чачалици положени су венци на споменике стрељаним родољубима и војницима Црвене армије који су погинули у операцијама за ослобођење града, док је у Центру за културу у Пожаревцу одржана и свечана академија.

Говорећи на Свечаној академији, председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић истакао је да данас обележавамо дан када је пре 70 година Европа коначно упловила у луку мира.

Свечана академија - Бане Спасовић

Свечана академија – Бане Спасовић

-Обележавање сваке године има за задатак да упозори и подсети. Подсети на страдања у том ратном вихору и упозори све оне који који олако шватају опасност да некада и негде ствари лако могу кренути по злу, као и да нико нема право да своју срећу и благостање гради на туђој несрећи. Од овог дана морамо учити, а никакога не смемо користити да правимо нове сукобе и поделе. Оно што желим је да се прекине са поделама и свађама унутар нашег народа, како када је у питању улога различитих покрета током Другог светског рата, тако и по свим осталим питањима која имају за циљ заједничку будућност. Србија, тада у оквиру Југославије, поразила је заједно са савезницима силе Осовине. Уверен сам да смо добре старне позиције након другог светског рата прокоцкали вишедеценијским поделама између себе и желим да то најпре себи признамо, и да кренемо од свог дворишта. Засуцимо рукаве, пружимо једни другима искрено руку пријатељства и почнимо од своје улицее, града, округа. Није касно. У дану када се са пијететом сећамо огромних жртава фашизма, шватимо њихову поруку као поруку оних који су погинули ради мира и просперитета, а не ради будућих сукоба и нових ратова, рекао је Спасовић.

Представници амбасада Руске федерације, Белорусије и Украјине честитали су Пожаревљанима дан победе над фашизмом и подсетили на тешке ратне године у њиховим државама. Потом је емитован шестоминутни филм посвећен Дану победе над фашизмом. На данашњој Свечаној академији наступили су и градски хор „Барили“, ученици музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца, као и плесни студио „Амадеус“.

dan_pobede_2

Подели са другима: Facebook Twitter