Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан победе у Другом светском рату

Дан победе у Другом светском рату, 9. мај, традиционално је обележен полагањем венаца на споменике „Погинулим борцима Црвене армије“ и „Стрељаним родољубима“ у Спомен парку Чачалица.

Венце су положили представници Града Пожаревца, руске амбасаде, војске и полиције, Браничевског управног округа, СУБНОР-а, као и политичких странака. На тај начин је одата почаст совјетским војницима, страдалим родољубима.

Саша Павловић, градоначелник Града Пожаревца рекао је да треба да будемо поносни што смо били једни од оних народа који су у првим данима надолазећег зла истакли испред себе заставу антифашизма.

Саша Павловић, градоначелник Града Пожаревца

„Можемо рећи да и данас баштинимо дубоко  људско опредељење за мир и слободу, а против мржње и расизма. Победили смо зато што смо у тој борби били уједињени са осталим народима који су рекли не освајачима“, истакао је Павловић.

Такође, минутом ћутања, одата је пошта и захвалност стрељаним родољубима, храбро погинулим борцима, недавно страдалим ученицима, раднику обезбеђења београдске Основне школе „Владислав Рибникар, као и младим људима из околине Младеновца и Смедерева који су стравично настрадали и Славиши Алексићу, заменику градоначелника Града Пожаревца.