Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан полиције

Поводом Дана и славе Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Дана полиције у Свечаном салону градског здања приређен је традиционални свечани пријем.

Начелник ПУ Пожаревац Дарко Пајкић

Начелник ПУ Пожаревац Дарко Пајкић је подсетио на догађај на Чукур чесми, који је био увод у низ догађаја који ће довести до коначног ослобођења Србије од вишевековне турске владавине.

„Тада је српска жандармерија, претеча данашње полиције, одиграла важну улогу у сукобу са надмоћном турском силом. Догађај на Чукур чесми, напад на дечака Саву Петковића и отпор пружен од стране српске жандармерије и грађана Београда, остао је дуго у сенци, те је Министарство унутрашњих послова одлучило да ту неправду исправи и почне обележавати тај дан као Дан Министарства, Славу Министарства и Дан полиције, рекао је Пајкић и додао да су полиција и органи унутрашњих послова и данас, након 162 године, темељ државе Србије, заштитник њеног правног поретка и чувар безбедности свих наших грађана“.

Градоначелник Павловић се у име свих грађана захвалио на слободи и сигурности коју уживају, захваљујући припадницима овог министарства.

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић

„Оно у чему се трудимо као град, заједно са државним органима, је да у свакој прилици истакнемо значај полиције, која често остаје без заслужених признања, нагласио је Павловић додавши да је показна вежба припадника Министарства унутрашњих послова која је приказана у Табачкој чаршији још једном приближила полицију народу, нарочито најмлађим суграђанима“.

Дан и слава министарства, као и Дан полиције, свечано су обележени низом манифестација на подручју целе Србије, па тако и у Полицијској управи у Пожаревцу.

Нови полицијски службеници положили су заклетву.