Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату, којим су званично прекинути трагични сукоби,  обележен је у Пожаревцу као и широм Србије. Обележавање 11. новебра у 11 сати, у време када је примирје потписано, симболично је почело истог дана и у исти час, почело је пријемом у свечаној сали Градског здања.

primirje-1

Након пријема, представници локалне самоуправе града Пожаревца, организација и удружења положили су венце крај Споменика српском војнику у Косовској улици. На том култном месту везаном за историју нашега града, венце су положиле делегације Браничевског управног округа, града Пожаревца, гарнизона Војске Србије у Пожаревцу, Удружење потомака ратника од 1912 -1920 године Пожаревац, представници Удружења потомака ратника из Ужица, Смедерева, Ниша, Бора, Поркупља, Ковина, Липа, представници СУБНОР-а, друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године и Градског одбора СНС из Пожаревца.

primirje-2

Након химне “Боже правде”  и минутом ћутања, одата је пошта јунацима који су своје животе дали за слободу.

Председник Удружење потомака ратника од 1912. до 1920. године Славољуб Стојановић присутне је подсетио на тежак период српског народа.

-Данас када се навршава 98 година од примирја потписаног у Компињону, недалеко од Париза, данас када обележавамо 100 година од преласка преко Албаније, опоравка на Крфу, затим Мојковачку битку кључну за спас преласка нашег народа и војске, први пробој и прве слободне територије у тадашњој Краљевини и оно што нас најчешће краси је да нам је када је најтеже, ми смо сложни. Славне битке нашег народа, наше војске и наша војска која данас носи све то историјско наслеђе је бранила ништа друго до – слободу и кућни праг, напоменуо је Стојановић.

После полагања венаца на Споменику српском војнику, у пожаревачком Центру за културу, организована је свечана академија Удружења потомака ратника 1912-1920. године.

primirjebojan

Обраћајући се онима који су били присутни како би одали почаст херојима, председник Скупштине Града Пожаревац Бојан Илић је, између оталог, рекао:

-Историја је учитељица живота и учи нас много чему, не смемо заборавити историју и пре свега страдање нашег народа. Овом приликом се обележава Дан примирја у Првом светском рату и ово примирје треба да нам буде водиља  да се не делимо на ове и оне грађане, већ треба да гледамо у светлу будућност нашег Пожаревца и наше Србије. Тако да је то једна порука за будућност наше Србије”, истакао је председник Скупштине града Бојан Илић.

Свечана академија је била и прилика за уручење признања и плакете заслужним институцијама, члановима и пријатељима Удружења. Емитован је кратак део серијала документарних емисија о првом светском рату Новице Савића дописник РТС из Пожаревца.

primirje-3

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Датум 11. новембар обележава се у свим земљама које су потписале споразум. Овај државни празник се у Србији прославља од 2012. године, а пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овога, у амлбему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад двета. Препорука је да се амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

Подели са другима: Facebook Twitter