Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kojim su zvanično prekinuti tragični sukobi,  obeležen je u Požarevcu kao i širom Srbije. Obeležavanje 11. novebra u 11 sati, u vreme kada je primirje potpisano, simbolično je počelo istog dana i u isti čas, počelo je prijemom u svečanoj sali Gradskog zdanja.

primirje-1

Nakon prijema, predstavnici lokalne samouprave grada Požarevca, organizacija i udruženja položili su vence kraj Spomenika srpskom vojniku u Kosovskoj ulici. Na tom kultnom mestu vezanom za istoriju našega grada, vence su položile delegacije Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca, garnizona Vojske Srbije u Požarevcu, Udruženje potomaka ratnika od 1912 -1920 godine Požarevac, predstavnici Udruženja potomaka ratnika iz Užica, Smedereva, Niša, Bora, Porkuplja, Kovina, Lipa, predstavnici SUBNOR-a, društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i Gradskog odbora SNS iz Požarevca.

primirje-2

Nakon himne “Bože pravde”  i minutom ćutanja, odata je pošta junacima koji su svoje živote dali za slobodu.

Predsednik Udruženje potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine Slavoljub Stojanović prisutne je podsetio na težak period srpskog naroda.

-Danas kada se navršava 98 godina od primirja potpisanog u Kompinjonu, nedaleko od Pariza, danas kada obeležavamo 100 godina od prelaska preko Albanije, oporavka na Krfu, zatim Mojkovačku bitku ključnu za spas prelaska našeg naroda i vojske, prvi proboj i prve slobodne teritorije u tadašnjoj Kraljevini i ono što nas najčešće krasi je da nam je kada je najteže, mi smo složni. Slavne bitke našeg naroda, naše vojske i naša vojska koja danas nosi sve to istorijsko nasleđe je branila ništa drugo do – slobodu i kućni prag, napomenuo je Stojanović.

Posle polaganja venaca na Spomeniku srpskom vojniku, u požarevačkom Centru za kulturu, organizovana je svečana akademija Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine.

primirjebojan

Obraćajući se onima koji su bili prisutni kako bi odali počast herojima, predsednik Skupštine Grada Požarevac Bojan Ilić je, između otalog, rekao:

-Istorija je učiteljica života i uči nas mnogo čemu, ne smemo zaboraviti istoriju i pre svega stradanje našeg naroda. Ovom prilikom se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu i ovo primirje treba da nam bude vodilja  da se ne delimo na ove i one građane, već treba da gledamo u svetlu budućnost našeg Požarevca i naše Srbije. Tako da je to jedna poruka za budućnost naše Srbije”, istakao je predsednik Skupštine grada Bojan Ilić.

Svečana akademija je bila i prilika za uručenje priznanja i plakete zaslužnim institucijama, članovima i prijateljima Udruženja. Emitovan je kratak deo serijala dokumentarnih emisija o prvom svetskom ratu Novice Savića dopisnik RTS iz Požarevca.

primirje-3

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Datum 11. novembar obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum. Ovaj državni praznik se u Srbiji proslavlja od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožene vrste u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovoga, u amlbemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad dveta. Preporuka je da se amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter