Početak » Aktuelno
 

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku, Grad Požarevac je obeležio Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Prijemu u Svečanim salonima gradskog zdanja prisustvovali su čelni ljudi Grada Požarevca, predstavnici vojske, policije, sudstva, crkve, direktori JP i ustanova, predstavncici Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. iz čitave Srbije, kao i mnogi drugi gosti.

Bane Spasović

Prisutne je u ime domaćina pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je istakao da treba da se potrudimo da više nikada ne ponavljamo greške koje smo činili u svojoj istoriji kako bi smo vaskrsli, već da učimo na greškama iz svoje istorije kako ne bi smo morali da vaskrsavamo,

“Istorija je označila atentat koji je Gavrilo Princip 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda kao glavni povod početka ovog rata. Danas, mnogo godina kasnije, pojavljuju se pokušaji da se ovaj čin koji je bio inspirisan oslobođenjem od okupatora, predstavi kao teroristički akt. Ipak, znajući da prekrajanje istine i istorije nije strano moćnima, nama ostaje da iznova i iznova ponavljamo one činjenice koje niko nikada neće ni pokušati a ni moći da ospori. Sjajne pobede ali i teški porazi, povlačenje preko Albanije i boravak vojske u tuđini bili bi previše i za mnogo veće kraljevine i carevine nego što je to bila Srbija. Saznanje da vam je više od milion sunarodnika večno napustilo ovaj svet bili bi dovoljni da kažete dosta je, ne mogu više, odustajem od svega i prihvatam poraz. Ipak, naši preci su tada svima nama dali argument u današnjoj raspravi da je Srbija, tobože, jedan od krivaca za početak ovog rata, a ne neko ko je želeo da ga pravo i pravda zaustave.”

Nakon svečane akademije predstavnici, grada Požarevca, Centra za obuku kopnene vojske Požarevac, Ministarstva unutrašnjih poslova, Braničevskog upravnog okruga, GO Kostolac, Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. godine iz Požarevca, Subnora, SNS, SPS i drugih organizacija položile su vence na Spomenik srpskom vojniku.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter