Почетак » Актуелно
 

Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Свечаном академијом и полагањем венаца на споменик Српском војнику, Град Пожаревац је обележио Дан примирја у Првом светском рату.

Пријему у Свечаним салонима градског здања присуствовали су челни људи Града Пожаревца, представници војске, полиције, судства, цркве, директори ЈП и установа, представнцици Удружења потомака ратника од 1912-1920. из читаве Србије, као и многи други гости.

Бане Спасовић

Присутне је у име домаћина поздравио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да треба да се потрудимо да више никада не понављамо грешке које смо чинили у својој историји како би смо васкрсли, већ да учимо на грешкама из своје историје како не би смо морали да васкрсавамо,

“Историја је означила атентат који је Гаврило Принцип 28. јуна 1914. године у Сарајеву извршио на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда као главни повод почетка овог рата. Данас, много година касније, појављују се покушаји да се овај чин који је био инспирисан ослобођењем од окупатора, представи као терористички акт. Ипак, знајући да прекрајање истине и историје није страно моћнима, нама остаје да изнова и изнова понављамо оне чињенице које нико никада неће ни покушати а ни моћи да оспори. Сјајне победе али и тешки порази, повлачење преко Албаније и боравак војске у туђини били би превише и за много веће краљевине и царевине него што је то била Србија. Сазнање да вам је више од милион сународника вечно напустило овај свет били би довољни да кажете доста је, не могу више, одустајем од свега и прихватам пораз. Ипак, наши преци су тада свима нама дали аргумент у данашњој расправи да је Србија, тобоже, један од криваца за почетак овог рата, а не неко ко је желео да га право и правда зауставе.”

Након свечане академије представници, града Пожаревца, Центра за обуку копнене војске Пожаревац, Министарства унутрашњих послова, Браничевског управног округа, ГО Костолац, Удружења потомака ратника од 1912-1920. године из Пожаревца, Субнора, СНС, СПС и других организација положиле су венце на Споменик српском војнику.

Подели са другима: Facebook Twitter