Почетак » Актуелно
 

Обележен Дан рудара

Поводом Дана рудара, представници огранка „ТЕ-КО Костолац“, Синдикалне организације ЕПС-а, Града Пожаревца и Градске општине Костолац, положили су венце на спомен обележје спред старог улаза у некадашњу јаму за подземну експлоатацију угља у Старом Костолцу.

На овом месту се обратио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

”Окупили смо се данас да прославимо Дан рудара, установљен поводом штрајка у Сењском руднику на данашњи дан, 1903. године. Догађаји из тог периода имају за резултат побољшање услова рада рудара, а то је циљ коме и данас тежимо, мада смо од тада прешли дуг пут. Пре костолачког рудника, у тадашњој Србији, био је отворен само Сењски рудник, а као што знате од почетка експлоатације угља на овом простору прошле године се навршило тачно 150 година. Када то узмемо у обзир, сигуран сам да ни најпрецизнији статистичари не би успели да израчунају колико је деце и породица отхрањено у Костолцу и околини захваљујући угљу. Само они који су тај хлеб јели и они који га једу и данас знају колико има кора и колико је тежак.

Упркос напретку и развоју механизације, присуство човека на најодговорнијим местима експлоатације угља увек ће бити незаменљиво. Услови рада на тим местима могу се ублажити, али киша, ветар, снег и врућина увек ће бити присутни као противници. Ипак, та борба за производњу електричне и топлотне енергије, покретача модерног друштва, никада не сме стати. Зато са овог места могу да кажем да многи грађани који у својим домовима притисну прекидач за светло не могу да замисле шта том тако једноставном потезу заправо претходи. Не могу ни да замисле колико је ваше муке и даноноћног рада потребно да би се покренула било која машина или апарат који они свакодневно користе. Зато користим и ову прилику као градоначелник, као што сам користио и сваку претходну као Костолчанин да вам кажем хвала. Желим да се захвалим и менаџменту чија је одговорност због свега наведеног немерљива, како за производњу угља и електричне енергије тако и за судбине својих радника које су им дате на поверење. Срећан 6. август Дан рудара и желим свим запосленима сваког дана безбедан повратак кући, пуно личне и породичне среће.”

Веселин Булатовић, директор за производњу угља

Испред огранка “ТЕ-КО Костолац” обратио се Веселин Булатовић, директор за производњу угља, који је рекао да је прва сијалица у Београду засветлела захваљујући костолачким рударима. Касније су се отварали нови рудници Нови Костолац, Ћириковац јама, Површински коп и на крају Површински коп „Дрмно“ који је тренутно једини активан коп. Производња откривке на копу „Дрмно“ започета је 1994, а угља 1987. године. Савремен, модеран коп, угаљ се откопава површинском експлоатацијом на дубини од 120 метара, али се тенденцијом залегања угља до 140 метара, подсетио је на данашњи дан Булатовић.

Подели са другима: Facebook Twitter