Почетак » Актуелно
 

Обележен Дан ватрогасаца

У Свечаним салонима Градског здања градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са сарадницима, организовао је пријем за припаднике Ватрогасно – спасилачких јединица, поводом обележавања Дана ватрогасаца.

Дан Заштите од пожара обележава се 7. новембра, јер је тог дана давне 1834. године тадашњи министар унутрашњих послова, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, потписао Уредбу о гашењу пожара, којом се регулисала заштита од пожара.

Госте је поздравио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

„Иако је та област тада била тек у повоју, делови ове уредбе говоре не само о техници гашења пожара, већ и о правилима изградње објеката како до њих не би долазило. Све нам то говори да је Кнез Милош захтевао студиозан приступ решењу овог проблема, и схватао колики је значај ватрогасне службе.

Читајући ту уредбу, и упоређујући је са данашњим правилима гашења пожара, свакако примећујемо велику разлику, што је и очекивано.

Данас, за разлику од 1834. године више у вашем саставу нема чаброноша, канташа, мердевинара, врећара и сикираша али оно што је остало исто је храброст која и данас краси све припаднике ватрогасно спасилачке јединице.

Данас, можда и више него тада треба ваше одважности јер су и изазови постали већи. Далеко више је објеката које треба заштити, због величине појединих теже им је прићи па је самим тим наше поштовање према вама још и веће.

Желим још једном да напоменем да Ватрогасно спасилачка јединица у Пожаревцу штити територију Града Пожаревца, Градске општине Костолац као и општине Мало Црниће, и зато желимо да будете уверени да ценимо сваку вашу непроспавану ноћ, као и победу над ватреном стихијом током које су вам и животи често угрожени.

Не желећи да се свега тога сетимо само када се појави пожар или неки проблем који захтева вашу интервенцију, Град Пожаревац и сви грађани данас, али и осталих дана вам кажу једно велико хвала.“

Испред Одељња за ванредне ситуације присутнима се обратио начелник др Горан Ђорђевић, који се захвалио на пријему локалној самоуправи и на помоћи у функционисању ове организације. Такође је напоменуо да је веома битна едукација из области од заштите од пожара и ванредних догађаја и да у складу са тим су уведени наставни предмети у високошколским установама али да је посебан акценат стављен на едукацију најмлађих почевши од вртића па надаље.

 

 

 

Подели са другима: Facebook Twitter