Početak » Aktuelno
 

Obeležen Dan vatrogasaca

U Svečanim salonima Gradskog zdanja gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa saradnicima, organizovao je prijem za pripadnike Vatrogasno – spasilačkih jedinica, povodom obeležavanja Dana vatrogasaca.

Dan Zaštite od požara obeležava se 7. novembra, jer je tog dana davne 1834. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, potpisao Uredbu o gašenju požara, kojom se regulisala zaštita od požara.

Goste je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

„Iako je ta oblast tada bila tek u povoju, delovi ove uredbe govore ne samo o tehnici gašenja požara, već i o pravilima izgradnje objekata kako do njih ne bi dolazilo. Sve nam to govori da je Knez Miloš zahtevao studiozan pristup rešenju ovog problema, i shvatao koliki je značaj vatrogasne službe.

Čitajući tu uredbu, i upoređujući je sa današnjim pravilima gašenja požara, svakako primećujemo veliku razliku, što je i očekivano.

Danas, za razliku od 1834. godine više u vašem sastavu nema čabronoša, kantaša, merdevinara, vrećara i sikiraša ali ono što je ostalo isto je hrabrost koja i danas krasi sve pripadnike vatrogasno spasilačke jedinice.

Danas, možda i više nego tada treba vaše odvažnosti jer su i izazovi postali veći. Daleko više je objekata koje treba zaštiti, zbog veličine pojedinih teže im je prići pa je samim tim naše poštovanje prema vama još i veće.

Želim još jednom da napomenem da Vatrogasno spasilačka jedinica u Požarevcu štiti teritoriju Grada Požarevca, Gradske opštine Kostolac kao i opštine Malo Crniće, i zato želimo da budete uvereni da cenimo svaku vašu neprospavanu noć, kao i pobedu nad vatrenom stihijom tokom koje su vam i životi često ugroženi.

Ne želeći da se svega toga setimo samo kada se pojavi požar ili neki problem koji zahteva vašu intervenciju, Grad Požarevac i svi građani danas, ali i ostalih dana vam kažu jedno veliko hvala.“

Ispred Odeljnja za vanredne situacije prisutnima se obratio načelnik dr Goran Đorđević, koji se zahvalio na prijemu lokalnoj samoupravi i na pomoći u funkcionisanju ove organizacije. Takođe je napomenuo da je veoma bitna edukacija iz oblasti od zaštite od požara i vanrednih događaja i da u skladu sa tim su uvedeni nastavni predmeti u visokoškolskim ustanovama ali da je poseban akcenat stavljen na edukaciju najmlađih počevši od vrtića pa nadalje.

 

 

 

Podeli sa drugima: Facebook Twitter