Početak » Aktuelno
 

Obeležen Dan vatrogasno spasilačkih jedinica

Ovim povodom u požarevačkom gradskom zdanju gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić sa saradnicima, upriličili su prijem za pripadnike Sektora za vanredne situacije Požarevca.

Između ostalih na prijemu su prisustvovali načelnik Sektora za vanredne situacije Požarevca dr Goran Đorđević, načelnik PU Požarevac Srđan Lazić i načelnik Braničevskog okruga Aleksandar Đokić.

Ispred lokalne samouprave goste je pozdravio gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji je podsetio na datum kada su u Srbiji oformljene vatrogasne jedinice ukazom Miloša Obrenovića 7. novembra 1834. godine:

Bane Spasović

“Ovo je još jedan dokaz veličine i vizije ovog vladara koji je tako tesno vezan za naš grad, kao i njegovog temeljnog pristupa izgradnji moderne srpske države, pa i u ovoj oblasti. Dragi prijatelji, voleo bih da sam u prilici da kažem da je iza vas period u kome niste imali puno posla, ali to, na žalost nije slučaj. Svedoci smo, naročito u prethodnim mesecima, činjenice koliko je vaš poziv težak i odgovoran ali i koliko otežan zahvaljujući nemaru pojedinaca. Toliki stepen neodgovornosti kod ljudi koji pale biljne ostatke na poljima odavno nisam video i mišljenja sam da bi država u ovoj oblasti morala da uveliko pooštri kaznenu politiku. Ipak, ono što nalazim kao poražavajuće je da je jedan broj sugrađana zamerio našim vatrogascima na brzini gašenja ovih požara na njivama, ne poštujući i ne uvažavajući veliku žrtvu i tešku situaciju u kojoj se nalaze.“
Spasović je ovom prilikom ponovio još jednom da će lokalna samouprava nabaviti jedno vozilo za vatrogasnu službu.

Goran Đorđević, načelnik Odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca zahvalio se na svečanom prijemu koji je organizovao Grad Požarevac i rekao da je za nama prosto jedna teška godina.

Goran Đorđević

“Imali smo niz događaja koji nisu bili izraženi u nekom ranijem periodu, imali smo dve velike bujične poplave u Petrovcu i Žagubici. Svedoci smo nekih pojava kao što je spaljivanje na otvorenim prostorima, gde smo imali i žrtve. Imali smo intervencije sa opasnim materijama u Golupcu pri prevrtanju kamiona sa gasom, požar na naftnim bušotinama, a sve je to iziskivalo dosta rada i napora ove službe, naglasio je Đorđević.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter