Početak » Aktuelno
 

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Polaganjem venaca na spomenik „Sloboda“ u Požarevcu obeležena je godišnjica NATO bombardovanja.

Na samom početku sveštenici Srpske pravoslavne crkve su održali pomen poginulim vojnicima i policajcima u toku NATO agresije.

Nakon toga su položeni venci na spomenik: vence su položili predstavnici vojske Srbije, Grada Požarevca, Ministarstva unutrašnjih poslova, Gradske opštine Kostolac, Braničevskog upravnog okruga, porodica poginulih vojnika i policajaca, javna preduzeća, udruženja i političkih organizacija.

Nakon intoniranja himne i minuta tišine prisutnima se obratio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović koji je u svom govoru istakao da smo se danas okupili da još jednom evociramo uspomene na tragično poginule sugrađane tokom NATO bombardovanja 1999. godine:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

„Na današnji dan, neverica, bes i strah prekinuli su svakodnevni život. Tada smo se svi mi, ali i ostatak sveta podsetili da nepravda još uvek nije nepoznata međunarodnom pravu i to krajem 20. veka u sred Evrope. Tokom dva i po meseca, agresija bestidno nazvana operacijom “Milosrdni anđeo”, nemilosrdno je Srbiji nanela nenadoknadivu štetu. Tu prevashodno mislim na onu koja se meri ljudskim životima, ali je tada slaboj domaćoj ekonomiji nanesena i velika materijalna šteta. Najstrašnije je što je nerazumnim igranjem rata tadašnjih svetskih moćnika bespovratno, ta 1999. godina, odnela dve i po hiljade života. Čitava Srbija žali za njima, ali i svi oni u svetu koji su još tada uvideli nepravdu sile nad istinom. Tada su oni bili tihi, ali kako vreme odmiče, sve su glasniji. Podizanje glasa, dužnost je svih nas u Požarevcu koji se sećamo i onih devetnaestoro policajaca i vojnika iz Braničevskog okruga. Više od dve decenije je prošlo od te tragedije, ali saosećajući u vašem bolu shvatam koliko je ona velika i danas, za sve njihove sugrađane, prijatelje i porodice. Sećamo se onoga što je bilo, i što se desilo, a to je da su se herojskom pogibijom vaši i naši mučenici svrstali u red svih velikih branioca Srbije kroz njenu istoriju, i ne samo Srbije. Svako na ovoj planeti koji je poginuo braneći svoj komad zemlje, danas je u stroju sa njima, u vojsci palih pravednika. Skoro svaka generacija ratnika naše zemlje dala je svoj doprinos popunjavanju ove nebeske vojske. Naših devetnaestoro heroja ostaće upamćeni što su svoj život dali u borbi protiv sigurno najveće vojne sile na svetu koja je sastavljena i koja se obrušila na nas. Iako istorijske čitanke u svetu još uvek različito gledaju na ono što se desilo 1999. godine, siguran sam u to da će jednoga dana jednoglasno odati dostojnu pažnju poginulima braniocima u bombardovanju Srbije. Do tada, obećavam da će ih se njihov Požarevac i Braničevo večno sećati. Neka im je večna slava i hvala.“

Podeli sa drugima: Facebook Twitter