Почетак » Актуелно
 

Обележена годишњица НАТО бомбардовања у Пожаревцу

Градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са својим сарадницима уприличио је пријем поводом, обележавања годишњице бомбардовања Србије, за породице погинулих у ратовима од 1990. до 1999. године. Пријему су поред породица погинулих присуствовали челни људи Града Пожаревца и Костолца, директори Јавних предузећа и установа,представници војске, полиције и председници борачких организација друштава за неговање традиције ослободилачких ратова. Пријему су присуствовали и пуковник Корњејенков Владимир, војни и ваздухопловни аташе Апарата изасланика одбране при амбасади  Руске Федерације у Београду и господин потпуковник  Кљебан Георгиј, помоћник изасланика одбране.

Присутнима се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић следећим речима:

Поштовани пријатељи,

Окупили смо се данас овде да још једном евоцирамо успомене на трагично погинуле суграђане током НАТО бомбардовања 1999. године.

На данашњи дан, пре 18 година, страх и неверица прекинуле су свакодневни живот који нас је у том тренутку подсетио да неправда  још увек није непозната међународном праву и односима и то у 20. веку у сред Европе. За 78 дана, бестидно названа операција “Милосрдни анђео”, немилосрдно је Србији нанела материјалну штету од преко 30 милијарди долара, ранила 12 и по хиљада људи и што је највећа трагедија, бесповратно однела две и по хиљаде живота.

Деветнаесторо њих били су и полицајци и војници из Браничевског округа.

Дејан… Милан…  Петар… Љубиша… Мирослав…  Дарко… Раде…  само су неки од њих и они а и остали којих више нема некима су били синови, очеви, браћа, ујаци…

Обраћајући се вама, породици и пријатељима настрадалих, саосећајући у вашем болу знам да не могу потпуно да схватим колико је она велика и данас, скоро две деценије од њихове смрти.

Не могу, јер нисам на вашем месту, али оно што знам и што желим да вам свакога дана сви говоре је то да су се херојском погибијом наши суграђани сврстали у ред свих великих браниоца Србије кроз њену историју.

Њихова жеља да бране своје, добро знајући надмоћност војне алијансе којој се супростављају, ставља их раме уз раме са онима које је наша усмена и писана историја већ добро запамтила са бојишта на Церу, Кајмакчалану, Мишару, Чегру па и самом Косову.

Сигуран у то да ће време и историјске читанке једнога дана одати достојну пажњу погинулима браниоцима у бомбардовању Србије 1999. године, обећавам да ће их се њихов Пожаревац и Браничево вечно сећати.

Нека им је вечна слава и хвала.

Присутне је поздравио пуковник Корњејенков Владимир, војни и ваздухопловни аташе Апарата изасланика одбране при амбасади  Руске Федерације у Београду, који је истакао да се страдање српског народа не сме заборавити.

Након пријема положени су венци на споменик Слобода. Владика Браничевски Игњатије са свештенством је одржао помен погинулима у ратовима од 1990. до 1999.године.

У културно уметничком програму учествовали су Градски женски хор Барили, Драгана Николић ученица 7 разреда ОШ Божидар Димитријевић-Козица из Кличевца , која је прочитала своју песму “Мајка Југовића”. У оквиру пријема у Свечаним салонима Града Пожаревца, приказан је филм ”НАТО АГРЕСИЈА 1999.”

Подели са другима: Facebook Twitter