Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležena godišnjica proboja Solunskog fronta

Prigodnom svečanošću – polaganjem venaca, besedama, tematskim govorima i umetničkim programom kod „Spomenika srpskom vojniku“ obeleženo 97. godina od proboja Solunskog fronta.

Kraj Spomenika srpskom vojniku

Kraj Spomenika srpskom vojniku

Solunski front probijen je u ofanzivi koja je počela na današnji dan, 15. septembra davne 1918. godine, a strategijski proboj završen je izbijanjem srpske vojske na Vardar, 20. septembra.Posle 45 dana od početka operacije, u kojoj je učestvovalo oko 150.000 srpskih vojnika, 1. novembra oslobođen je Beograd, a proboj Solunskog fronta je prisilio na kapitulaciju prvo Bugarsku (29. septembra), a potom i Tursku (30. oktobra), da bi 3. novembra kapitulirala Austro-Ugarska, a 11. novembra i Nemačka. U ratovima od 1912. do 1918. poginulo je oko 15.000 stanovnika sa područja Braničevskog okruga.

Kraj Spomenika srpskom vojniku

Kraj Spomenika srpskom vojniku

Nikada nećemo zaboraviti srpske vojnike kojima odajemo dužno poštovanje, izražavamo ponos i divljenje za odbranu časti i dostojanstva otadžbine u Prvom svetskom ratu”, istakao je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, a potom je besedio pomoćnik gradonačelnika dr Gordan Bojković.

spomenik_1

Pokraj spomenika palim borcima vence su položile delegacije: Braničevskog okruga, Grada Požarevca, GO Kostolac, Opštine Veliko Gradište, SUBNOR i Udruženja palih boraca.

Svečanost je upotpunjena prigodnim umetničkim programom.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter