Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележена годишњица пробоја Солунског фронта

Пригодном свечаношћу – полагањем венаца, беседама, тематским говорима и уметничким програмом код „Споменика српском војнику“ обележено 97. година од пробоја Солунског фронта.

Крај Споменика српском војнику

Крај Споменика српском војнику

Солунски фронт пробијен је у офанзиви која је почела на данашњи дан, 15. септембра давне 1918. године, а стратегијски пробој завршен је избијањем српске војске на Вардар, 20. септембра.После 45 дана од почетка операције, у којој је учествовало око 150.000 српских војника, 1. новембра ослобођен је Београд, а пробој Солунског фронта је присилио на капитулацију прво Бугарску (29. септембра), а потом и Турску (30. октобра), да би 3. новембра капитулирала Аустро-Угарска, а 11. новембра и Немачка. У ратовима од 1912. до 1918. погинуло је око 15.000 становника са подручја Браничевског округа.

Крај Споменика српском војнику

Крај Споменика српском војнику

Никада нећемо заборавити српске војнике којима одајемо дужно поштовање, изражавамо понос и дивљење за одбрану части и достојанства отаџбине у Првом светском рату”, истакао је градоначелник Пожаревца Миомир Илић, а потом је беседио помоћник градоначелника др Гордан Бојковић.

spomenik_1

Покрај споменика палим борцима венце су положиле делегације: Браничевског округа, Града Пожаревца, ГО Костолац, Општине Велико Градиште, СУБНОР и Удружења палих бораца.

Свечаност је употпуњена пригодним уметничким програмом.

Подели са другима: Facebook Twitter