Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obeležena Sveta Trojica slava Grada Požarevca

Svečanom akademijom i litijom centralnim gradskim ulicama obeležena je gradska slava Sveta Trojica.

Uoči same slave, u Centru za kulturu je upriličena Svečana akademija na kojoj su dodeljene trojičke nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Povodom slave grada grada Povelju i nagradu dobio je dr Nenad Veljković, hirurg u Opštoj bolnici Požarevac, a povelju grada Požarevca Humanitarno udruženje železničara Srbije „Konstantin Veselinović – Kosta“, podružnica Požarevac.

Episkop Braničevski dr Ignatije

Na akademiji se obratio episkop Braničevski dr Ignatije koji je u svojoj besedi poručio:

„Slavimo otkrivenje Boga koji je Sveta Trojica, jedan Bog a tri ličnosti, Otac, Sin i Sveti Duh. Ovo je najbogatija poruka koju će ikada da čuje čovečanstvo, budući da smo mi ikone božije. Kao što je Bog biće zajednice, tako je i čovek biće zajednice. Niko ne može postojati kao ličnost sam, već zajedno sa drugima. Upravo to, uvek možemo proveriti na svom iskustvu, kad god volite nekog imate zajednicu sa jednim bićem kojeg volite, tada ustvari shvatite da ne možete postojati sami. Ličnost ste postojeća i imate identitet samo u odnosu na biće koje volite. To je poruka ovog velikog praznika, to je ono što predokušamo liturgijskom iskustvu, gde smo mnogi kao konkretne ličnosti, ali smo uvek jedan. “

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je u svom govoru istakao da je sloga sila koja pomera planine i čini nemoguće mogućim:

Bane Spasović

”Sloga, kao nešto neopipljivo i nematerijalno, jeste sila koja može da pomera planine i čini nemoguće mogućim. Zato je važna uloga naše crkve koja nas tome uči i podseća svakoga dana, želeći da to sutrašnje osećanje, dok hodamo u litiji, bude u svakome od nas svakoga dana. To osećanje danas nam je potrebnije nego ikada pre. Znam da sam to govorio i prethodnih godina, ali čini se da svake godine sve manje pokazujemo koliko smo važni jedni drugima. Nijedan čovek nije ostrvo a ponekada mi se čini da su pojedini i čitavi kontinenti za sebe. Iako je ljudski um trijumfovao i to i dalje čini na polju osvajanja novih tehnologija, neke od njih kao da pomažu otuđenju čoveka od čoveka, majke od sina, supruga od supruge, sestre od brata… Načini na koji komuniciramo poslednjih decenija više ne insistiraju na susretu, već omogućavaju da se čujemo i vidimo kao da smo u istoj kući, a nismo. Da ne bude zabune, mi odlučno koračamo putem progresa i inovacija i jasno je da su komunikacione tehnologije donele mnogo dobrog u naše živote, ali i mnogo toga lakog, ponekada i previše lakog. Danas ne moramo napraviti korak da bi videli prijatelja, već je dovoljno pritisnuti jedno dugme i on je tu pred nama. Pred nama je glasom i slikom, ali ne i telom i dušom i na to se polako svi navikavamo. Bojim se da, ukoliko se prorede okupljanja oči u oči, poput naše sutrašnje litije, zaboravićemo koliko je lepo stisnuti ruku dragoj osobi. Zaboravićemo kako je zagrljaj lekovit i kako je božanski osećaj uputiti osmeh ili ga izmamiti.“

dr Nenad Veljković

Ispred nagrađenih obratio se dr Nenad Veljković, koji se zahvalio na jednom ovakvom prestižnom priznanju.

U nedelju na sam dan slave centralnim ulicama grada je prošla litija.

Ovogodišnji kolačar je bio Aleksandar Simonović, načelnik gradske uprave koji je kolač predao Gordanu Bojkoviću direktoru Narodnog muzeja u Požarevcu.

Na kraju je služena liturgija u Sabornoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter