Почетак » Актуелно
 

Обележено 110 година постојања вртића

Свечаност је одржана у вртићу ,,Бамби“ у Пожаревцу.

Овом догађају присуствовали су др Милан Пашић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и основно образовање и Ружица Недељковић, саветница у групи за предшколско васпитање и образовање.

Присутне је прво поздравила домаћин директорка ПУ “Љубица Вребалов” Тања Лончар која је истакла да укупно има 10 вртића у Пожаревцу, један у Костолцу и групе припремног предшколског програма у 24 сеоска насеља. Вртић похађа око 2.200 малишана, а о њима брине више од 300 запослених. Директорка је још додала:

Директорка ПУ “Љубица Вребалов” – Тања Лончар

”Постали смо вртићи где наша деца расту у здравој средини, са високим хигијенским стандардима који чине безбедно окружење и штити их од сваког врста дискриминације. Предшколска установа има велику подршку и од локалне самоуправе, а наша главна визија је да вртићи постану доступни сваком детету у нашем граду и селима. Трудимо се да квалитет услуге приближимо највишим стандардима, јер је само један период у животу човека период предшколског узраста, где се са толико енергије развија и расте“.

Испред локалне самоуправе присутнима се обратио градоначелник Саша Павловић који је рекао да му је изузетно драго што има част да се обрати приликом овог јубилеја:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

”Деценију више од века постојања, ова установа спроводи божанску мисију, а то је да заједно са родитељима јача крила наших малишана како би се отиснули у свет шкослких обавеза. Величину и значај једног града мери се по историјату његових обележја. Податак, да је још 1911. године у Пожаревцу од стране Данице Радосављевић покренуто организовано чување и васпитање предшколске деце говори да је традиција овог вида образовања дуга 11 деценија у нашем граду. Током тог периода, као доказ квалитета, преживели сте заједно са државом неке тешке године које нису успеле да затворе врата ваше установе. Временом сте расли, објекти су се додавали и проширивали. Колико смо поносни на реконструкцију и осавремењивање постојећих објеката, толико нам је важно и то што константно спроводите стручно усавршавање васпитачког кадра. То нам је важно због тога што као град желимо да пружимо најбољу могућу услугу деци и њиховим родитељима и то желимо да учинимо свима који ту услугу желе. Путујући ка циљу да више не буду листе чекања на упис у вртиће, увели смо и субвенционисне цене за полазнике приватних вртића. Оно што ме највише радује је чињеница да сте ви као Установа, са својом логистиком и вишедеценијским искуством помогли овај пројекат. Као својеврсни “велики брат” увелико сте допринели да и ваше колеге из приватног сектора на адекватан начин обављају овај позив. На крају крајева, сви смо овде на истом задатку који, уколико се добро обави као што га ви добро обављате, гарантује светлу будућност наше државе. Уверен сам да ће се неко од будућих врхунских научника, уметника и спортиста, председника, градоначелника и осталих врсних стручњака у својим областима, једнога дана присетити своје прве васпитачице. Васпитачице која је своју каријеру уткала управо у неколико од 110 година Предшколске установе Љубица Вребалов из Пожаревца.”

Др Милан Пашић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и основно образовање

Др Милан Пашић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за предшколско и основно образовање, рекао је да наш систем предшколског васпитања и образовања обезбеђује подршку целовитом развоју добробити деце, социјалне и здравствене заштите, припрему за полазак у школу и подршку функцији породице. Он је још истакао да се у овом периоду спроводи интензивна активност за доношење нове Стратегије развоја образовања у Србији до 2030. године.

У културно уметничком програму наступили су малишани из вртића и Хор васпитача. Затим су додељење награде и признања појединцима и организацијама између којих је захвалницу добио Град Пожаревац.

Пре саме свечаности помоћник министра са сарадницима, градоначелник Саша Павловић и предсеник Градске општине Костолац Серџо Крстаноски и председница скупштине Милена Церовшек обишли су вртић у Костолцу.

Подели са другима: Facebook Twitter