Početak » Aktuelno
 

Obeleženo 110 godina postojanja vrtića

Svečanost je održana u vrtiću ,,Bambi“ u Požarevcu.

Ovom događaju prisustvovali su dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje i Ružica Nedeljković, savetnica u grupi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Prisutne je prvo pozdravila domaćin direktorka PU “Ljubica Vrebalov” Tanja Lončar koja je istakla da ukupno ima 10 vrtića u Požarevcu, jedan u Kostolcu i grupe pripremnog predškolskog programa u 24 seoska naselja. Vrtić pohađa oko 2.200 mališana, a o njima brine više od 300 zaposlenih. Direktorka je još dodala:

Direktorka PU “Ljubica Vrebalov” – Tanja Lončar

”Postali smo vrtići gde naša deca rastu u zdravoj sredini, sa visokim higijenskim standardima koji čine bezbedno okruženje i štiti ih od svakog vrsta diskriminacije. Predškolska ustanova ima veliku podršku i od lokalne samouprave, a naša glavna vizija je da vrtići postanu dostupni svakom detetu u našem gradu i selima. Trudimo se da kvalitet usluge približimo najvišim standardima, jer je samo jedan period u životu čoveka period predškolskog uzrasta, gde se sa toliko energije razvija i raste“.

Ispred lokalne samouprave prisutnima se obratio gradonačelnik Saša Pavlović koji je rekao da mu je izuzetno drago što ima čast da se obrati prilikom ovog jubileja:

Gradonačelnik Grada Požarevca – Saša Pavlović

”Deceniju više od veka postojanja, ova ustanova sprovodi božansku misiju, a to je da zajedno sa roditeljima jača krila naših mališana kako bi se otisnuli u svet škoslkih obaveza. Veličinu i značaj jednog grada meri se po istorijatu njegovih obeležja. Podatak, da je još 1911. godine u Požarevcu od strane Danice Radosavljević pokrenuto organizovano čuvanje i vaspitanje predškolske dece govori da je tradicija ovog vida obrazovanja duga 11 decenija u našem gradu. Tokom tog perioda, kao dokaz kvaliteta, preživeli ste zajedno sa državom neke teške godine koje nisu uspele da zatvore vrata vaše ustanove. Vremenom ste rasli, objekti su se dodavali i proširivali. Koliko smo ponosni na rekonstrukciju i osavremenjivanje postojećih objekata, toliko nam je važno i to što konstantno sprovodite stručno usavršavanje vaspitačkog kadra. To nam je važno zbog toga što kao grad želimo da pružimo najbolju moguću uslugu deci i njihovim roditeljima i to želimo da učinimo svima koji tu uslugu žele. Putujući ka cilju da više ne budu liste čekanja na upis u vrtiće, uveli smo i subvencionisne cene za polaznike privatnih vrtića. Ono što me najviše raduje je činjenica da ste vi kao Ustanova, sa svojom logistikom i višedecenijskim iskustvom pomogli ovaj projekat. Kao svojevrsni “veliki brat” uveliko ste doprineli da i vaše kolege iz privatnog sektora na adekvatan način obavljaju ovaj poziv. Na kraju krajeva, svi smo ovde na istom zadatku koji, ukoliko se dobro obavi kao što ga vi dobro obavljate, garantuje svetlu budućnost naše države. Uveren sam da će se neko od budućih vrhunskih naučnika, umetnika i sportista, predsednika, gradonačelnika i ostalih vrsnih stručnjaka u svojim oblastima, jednoga dana prisetiti svoje prve vaspitačice. Vaspitačice koja je svoju karijeru utkala upravo u nekoliko od 110 godina Predškolske ustanove Ljubica Vrebalov iz Požarevca.”

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje

Dr Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za predškolsko i osnovno obrazovanje, rekao je da naš sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje podršku celovitom razvoju dobrobiti dece, socijalne i zdravstvene zaštite, pripremu za polazak u školu i podršku funkciji porodice. On je još istakao da se u ovom periodu sprovodi intenzivna aktivnost za donošenje nove Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2030. godine.

U kulturno umetničkom programu nastupili su mališani iz vrtića i Hor vaspitača. Zatim su dodeljenje nagrade i priznanja pojedincima i organizacijama između kojih je zahvalnicu dobio Grad Požarevac.

Pre same svečanosti pomoćnik ministra sa saradnicima, gradonačelnik Saša Pavlović i predsenik Gradske opštine Kostolac Serdžo Krstanoski i predsednica skupštine Milena Cerovšek obišli su vrtić u Kostolcu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter