Почетак » Актуелно
 

Обележено 130 година Основне школе Вук Караџић

Основна школа „Вук Караџић“ у Пожаревцу данас је прославила 130 година постојања и успешног рада.

У просторијама Центра за културу организована је Свечана академија, где су у присуству бројних званица, наставницима и пријатељима школе уручене захвалнице.

Лидија Ристић, директорка школе говорила је о значајним активностима и инвестиционим улагањима реализованих у овој школској години.

“Животи свих људи су пролазни, али нечија имена постају бесмртна, а њихова дела вечна и трајна. Дело и рад Вука Караџића остају и даље неисцрпан извор нашег националног богатства. Он је подигао темеље српске културе и писмености, а ми смо ти који морамо да подигнемо зидове знања, умења и вештина будућих генерација. Носећи име овог великог српског књижевника ми настојимо да образовање и рад темељимо на истинским постулатима овог реформатора и патриоте. Загледани у будућност, ослањамо се на прошлост, учећи од најбољих”, истакла је директорка Ристић.

Испред локалне самоуправе обратио се заменик градоначелника Града Пожаревца Саша Павловић који је истакао да је локална самоуправа у сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања Владе Републике Србије у овој години уложила преко 200 милиона динара у образовне установе али да ће се тај тренд улагања наставити и у наредном периоду:

„Читајући о историјату школе, увиђамо да је борба за боље услове рада у њој прати више од века и да је то посао који никада не престаје. Зграде напада зуб времена, наставна средства застаревају, настава се модернизује али знање остаје вечита потреба.

Како би преношење знања било што ефикасније, задатак нас, из локалне самоуправе је да се боримо да школска инфраструктура буде стално боља.

Жеља нам је да сјајни умови под овим кровом, како наставнички тако и ученички, примају и преносе знање у амбијенту достојним 21. века. Заправо, у локалној самоуправи остварење тог циља нисмо започели са позиције жеље, већ врхунског императива схватајући да је квалитетно основно образовање главни предуслов за све остале нивое образовања.

У прошлој години издвојено је преко 3 милиона динара за реконструкцију електроинсталације као и за елаборат о енергетској ефикасности подручног одељења у Забели, који ће ове године заблистати посебним сјајем. Наиме, одличном сарадњом Града Пожаревца и Канеларије за управљањем јавним улагањима успели смо да заједно обезбедимо 30 милиона динара за издвојено одељење у Забели, чиме ће коначно тамошњи ђаци добити адекватне просторије за стицање знања.

Дакле, није нам фокус само на централне школске објекте који се налазе у градском језгру, већ у складу са идејом водиљом ове локалне самоуправе, радимо на томе да свако у свим деловима Града Пожаревца има подједнаке услове за живот и рад, у овом случају образовање.

Поред капиталних улагања, имамо и много ставки текућих улагања која не желим посебно да истичем јер она морају да се подразумевају а не да њима “машемо“ као неким посебним достигнућем и успехом локалне самоуправе.

Оно чиме желимо да „машемо“, посебно истичемо и поносимо се, су ваши ученици, драги и уважени наставници Основне школе Вук Караџић.“

Између осталих добитника захвалница нашли су се и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић и Градска управа.

 

Подели са другима: Facebook Twitter