Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обележено 160 година од оснивања Гимназије

Свечаном академијом у Центру за културу обележено је 16 деценија постојања и рада Гимназије у Пожаревцу.

Директорка Пожаревачке гимназије – Данијела Жуковски

Директорка Пожаревачке гимназије Данијела Жуковски, истакла је да је ова образовна установа иако је мењала називе и променила седиште 1974. године, континуирано се развијала, одолевала времену и исписивала историју српског школства. Она је још додала да је Гимназија данас савремено опремљена, модернизована, дигитализована школа са 25 одељења, три наставна смера, више од 700 ђака и 80 запослених у којој се негују традиција, стручност, хуманост, интеркултуралност и квалитет у раду.

Милош Благојевић, – помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја

Милош Благојевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, казао је да су у министарству свесни великог значаја ове школе за град, округ и за образовање у Србији.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је овом приликом истакао да сви пожаревљани славе Дан Гимназије:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Један од разлога одличних резултата Пожаревачке гимназије јесте и њена дуговечност, ослоњена на 1862. годину, када је указом Кнеза Михајла престоничка гимназија премештена управо у наш град. Године иза вас, током којих сте успешно градили име ове образовне установе, изнедриле су велики број ученика који су касније постали људи са сјајним каријерама. Оно што је још важније је да су сви који су икада завршили ову школу и напустили њене клупе, постали сјајни људи. Традиција јесте оно што њеног власника сврстава међу посебне, а у овој школи она је постала правило. Тако је, на пример, још 1889. године основана ђачка литерарна дружина „Развитак” која је и данас активна. 19. век, тачније 1892. година доноси први штампани извештај о успеху ученика који се у том облику објављује до данас. Једна друга велика културна институција на нашој територији, Народни музеј у Пожаревцу, настао је на темељима Гимназијског музеја који је основан 1895. године. Започињање традиција није вам било страно ни у 20. веку, па је тако у Пожаревачкој гимназији 1964. године први пут организован Новогодишњи кошаркашки турнир, и погађате већ, траје до дан данас. Стална жеља за напредовањем и доказивањем је такође постала једна од ваших традиција. Успехе које на школским такмичењима постижу, јесу залог за будућност и пут којим су прошли многи великани изникли из ваших клупа. Тако, на пример, међу члановима Српске академије наука и уметности налази се и 17-оро некадашњих ученика Пожаревачке гимназије.

Посебно место у овом друштву заузима др Павле Савић који је од 1946. био члан Српске академије наука и уметности, а њен председник од 1971. до 1981. године. Поред њега, још један члан високих академских кругова поникао у овој школи је и академик др Радомир Лукић, редовни професор на правном факултету, на коме амфитеатар и данас носи његово име. Поред њих, Србија и свет се диви и осталим вашим ученицима попут чувене сликарке Милене Павловић Барили, Слободана Стојановића, некадашњег уметничког директора Београдског драмског позоришта и уредника на Телевизији Београд, и аутора ванвременске телевизијске серијe „Више од игре“. Управо је он, вероватно, љубав и умеће писања и писане речи пронашао у инспирацији профеора српског језика ове школе. Претпоставимо и да се др Савић физиком заразио у једној од ваших учионица, а касније постао светски великан ове науке, уједно и оснивач и дугогодишњи директор Института за нуклеарна истраживања Винча.

Град Пожаревац ће након ових ваших 16 деценија постојања, наставити да ослушкује жеље грађана и тако и даље улагати у инфраструктуру школе. Да би овај град и Пожаревачка гимназија и надаље давали сјајне умове Србији и свету, морају се обезбедити адекватни услови за наставу. Тим путем смо, претходно препознавши га као приоритетног, кренули пре једне деценије, и од тада њиме корачамо све крупнијим корацима. Ту, поред ове школе мислим и на све остале образовне установе са територије града, како би тим улагањем обезбедили свима нама лакшу и лепшу будућност. Ово кажем зато што сте ви, драге младе даме и господо, они који ће ускоро одлучивати о судбини и будућности наше земље.

Зато сада, гледајући вас драги пожаревачки гимназијалци, могу мирно рећи да се таквој будућности изузетно радујем.“

Овом приликом су награђени ученици који су освојили медаље на такмичењима као и одбојкашка екипа која је учествовала на светском првенству у Бразилу.

Међу награђенима је био и Град Пожаревац.

Подели са другима: Facebook Twitter