Početak » Aktuelno
 

Obeleženo 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira

U spomen kompleksu „Požarevački mir“ na brdu Tulba obeleženo 300 godina od potpisivanje mira između Osmanske carevine, sa jedne strane, i Austrije i Mletačke republike, sa druge dok su posrednici bili Velika Britanija i Holandija.

Svečanosti na požarevačkom brdu Tulba prisustvovali su, pored predsednice OO 300 godina od potpisivanja Požarevačkog mira i predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sa svojim saradnicima, poslanici u republičkom parlamentu, predstavnik Turske ambasade, predsednici opština Braničevskog i Podunavskog okruga, predstavnici vojske, policije, tužilaštva, Srpske pravoslavne crkve, odbornici, direktori JP i ustanova.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, prilikom obraćanja rekao je da je grad Požarevac poklonio veliku pažnju ovom istorijskom događanju, naglasivši da je lokalna samouprava dosta učinila da svim posetiocima grada, prikaže mesto gde su pre tri veka najmoćnije svetske sile sele i dogovorile mir.

Bane Spasović

“Osvrćući se na aktuelni trenutak naše države i problem koji imamo sa Kosovom i Metohijom, drago mi je što imamo sreću da je pregovarački tim naše strane, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, onaj glas razuma koji neće dozvoliti nove sukobe. Put koji svi mirotvorci prolaze da bi došli do svog cilja zapravo ne postoji, jer je mir put sam po sebi, rekao je Mahatma Gandi. Hodajući tom stazom koja nema kraja, uveren sam da uporedo sa njom, i uz viziju napretka našeg društva, državni vrh će uspeti da ostvari maksimum dobrobiti za Srbiju i sve njene građane.“

U Požarevcu i Srbiji slavimo mir jer znamo koliko se teško do njega dolazi i kako se lako gubi. Takođe slavimo ga zbog toga što u njemu i samo u njemu možemo pokazati sebi i drugima koliko smo zapravo vredan, sposoban i kosmopolitski narod.

Maja Gojković

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković je ovom prilikom izjavila da se Srbija i danas, kao i pre tri veka, nalazi na vetrometini između zapada i istoka i neretko se čuju glasovi da bi trebalo da se opredeli za jednu ili drugu stranu.

“Zato predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz podršku Narodne skupštine i Vlade Republike Srbije, hrabrom i odgovornom politikom, nastoji da stvori pretpostavke za bolju budućnost za nova pokolenja koja dolaze. Ne želimo da buduće generacije učinimo taocima naše nespremnosti i nesposobnosti da rešavamo konflikte i probleme, koje smo mi nasledili, a koji su uticali na našu mogućnost da u potpunosti iskoristimo naše razvojne potencijale”.

Na svečanosti je nastupio gradski ženski hor „Barili“ koji je pored himne Srbije izveo i himne zemalja učesnika u potpisivanju Požarevačkog mira.

Takođe nastupio je i simfonijski orkestar „Gvardia“ uz pratnju hora „Vihor“ iz Požarevca.

Podsetimo Požarevački mir je mir potpisan 21. jula 1718. u Požarevcu između Austrije i Venecije s jedne i Osmanskog carstva sa druge strane. Od 1714. do 1718. Turci su uspešno vodili ratove protiv Venecije u Grčkoj i na Kritu, ali porazima kod Petrovaradina 1716, Temišvara i Beograda 1717. od strane austrijske vojske predvođene Eugenom Savojskim, Osmansko carstvo je izgubilo Tamiški Banat, severnu Srbiju i severnu Bosnu. Venecija je izgubila posede na Peloponezu i Kritu koje je dobila mirom u Karlovcima 1699. ali je zadržala Jonska ostrva i Dalmaciju.

Mir je trajao do novog rata Austrije i Turske i mira u Beogradu 1739. kada se novi austrijsko-turski rat završio nepovoljno po Austriju i kada je izgubila severnu Srbiju i Beograd.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter