Почетак » Актуелно
 

Обележено 300 година од потписивања Пожаревачког мира

У спомен комплексу „Пожаревачки мир“ на брду Тулба обележено 300 година од потписивање мира између Османске царевине, са једне стране, и Аустрије и Млетачке републике, са друге док су посредници били Велика Британија и Холандија.

Свечаности на пожаревачком брду Тулба присуствовали су, поред председнице ОО 300 година од потписивања Пожаревачког мира и председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић, градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић са својим сарадницима, посланици у републичком парламенту, представник Турске амбасаде, председници општина Браничевског и Подунавског округа, представници војске, полиције, тужилаштва, Српске православне цркве, одборници, директори ЈП и установа.

Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, приликом обраћања рекао је да је град Пожаревац поклонио велику пажњу овом историјском догађању, нагласивши да је локална самоуправа доста учинила да свим посетиоцима града, прикаже место где су пре три века најмоћније светске силе селе и договориле мир.

Бане Спасовић

“Осврћући се на актуелни тренутак наше државе и проблем који имамо са Косовом и Метохијом, драго ми је што имамо срећу да је преговарачки тим наше стране, на челу са председником Александром Вучићем, онај глас разума који неће дозволити нове сукобе. Пут који сви миротворци пролазе да би дошли до свог циља заправо не постоји, јер је мир пут сам по себи, рекао је Махатма Ганди. Ходајући том стазом која нема краја, уверен сам да упоредо са њом, и уз визију напретка нашег друштва, државни врх ће успети да оствари максимум добробити за Србију и све њене грађане.“

У Пожаревцу и Србији славимо мир јер знамо колико се тешко до њега долази и како се лако губи. Такође славимо га због тога што у њему и само у њему можемо показати себи и другима колико смо заправо вредан, способан и космополитски народ.

Маја Гојковић

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић је овом приликом изјавила да се Србија и данас, као и пре три века, налази на ветрометини између запада и истока и неретко се чују гласови да би требало да се определи за једну или другу страну.

“Зато председник Србије Александар Вучић, уз подршку Народне скупштине и Владе Републике Србије, храбром и одговорном политиком, настоји да створи претпоставке за бољу будућност за нова поколења која долазе. Не желимо да будуће генерације учинимо таоцима наше неспремности и неспособности да решавамо конфликте и проблеме, које смо ми наследили, а који су утицали на нашу могућност да у потпуности искористимо наше развојне потенцијале”.

На свечаности је наступио градски женски хор „Барили“ који је поред химне Србије извео и химне земаља учесника у потписивању Пожаревачког мира.

Такође наступио је и симфонијски оркестар „Гвардиа“ уз пратњу хора „Вихор“ из Пожаревца.

Подсетимо Пожаревачки мир је мир потписан 21. јула 1718. у Пожаревцу између Аустрије и Венеције с једне и Османског царства са друге стране. Од 1714. до 1718. Турци су успешно водили ратове против Венеције у Грчкој и на Криту, али поразима код Петроварадина 1716, Темишвара и Београда 1717. од стране аустријске војске предвођене Еугеном Савојским, Османско царство је изгубило Тамишки Банат, северну Србију и северну Босну. Венеција је изгубила поседе на Пелопонезу и Криту које је добила миром у Карловцима 1699. али је задржала Јонска острва и Далмацију.

Мир је трајао до новог рата Аустрије и Турске и мира у Београду 1739. када се нови аустријско-турски рат завршио неповољно по Аустрију и када је изгубила северну Србију и Београд.

Подели са другима: Facebook Twitter