Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Obnovljena tradicija imenovanja ždrebadi

U Ergeli “Ljubičevo” održana je jedinstvena manifestacija u Srbiji – predstavljanje i davanje imena dvogocima, budućim uzdanicama Ergele, u narodu popularno nazvana “krštenje ždrebadi”.

Ergela-1

Mnogobrojne goste i predstavnike stranih zemalja: Nj.E. Adelu Majru Ruis Garsiju ambasadorku Kube i Nj.E. Abdelhamida Šebšuba ambasadora Alžira u Srbiji  pozdravio je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović koji je izrazio zadovoljstvo jer se nalaze na mestu koje predstavlja dragulj Požarevca.

-Smatram da su prirodna lepota i plemenite životinje neraskidivo upletene sa istorijskim značajem ergele Ljubičevo. To je nešto sa čime se mi Požarevljani moramo ponositi, negovati i ljubomorno čuvati. Želja nam je da ergelu još bolje upoznamo sa Srbijom, ali i da lepotu i mir ovog mesta upoznaju i strani turisti”, rekao je gradonačelnik Spasović. Po njegovim rečima lokalna samouprava će u budućnosti mnoge svoje prijeme i događaje organizovati na prostoru ergele, kako bi na ovaj način posetioci primetili ono što Požarevac ima.

ergela_2

-Ljubičevo je poslednjih godina imalo dosta problema, loših odluka i nagomilanih dugova. Uz pomoć Grada 2015. godine, svi dugovi su vraćeni, rekao je direktor ergele Mirko Stojanović i pozvao prisutne da uživaju u Ljubičevu kao što zaposleni ovog preduzeća uživaju svakog dana.

Posle nekoliko godina pauze, u Ergeli “Ljubičevo” obnovljena je originalna tradicija, prilikom koje su krštena četiri mlada konja. Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub, muškom grlu dao je ime „Tiare“, dok je ambasadorka Kube Adela Majra Ruis Garsija odlučila da se žensko grlo zove „Lavinia“. Među takozvanim “kumovima” bili su i učenici prvog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Požarevca koji su za svoje kumče odabrali ime „Andi“, kao i Verica Savić direktorka JKP “Parking servis” Požarevac koja je muškom grlu dala ime „Kabernet“.

Prema tradicionalnom običaju, prilikom krštenja kumovi su odsecali jedan deo grive dvogodaca za uspomenu i upisivali njihova imena u „Poreklopisnu knjigu“ požarevačke Ergele.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter