Почетак » Актуелно » О Граду
 

Обновљена традиција именовања ждребади

У Ергели “Љубичево” одржана је јединствена манифестација у Србији – представљање и давање имена двогоцима, будућим узданицама Ергеле, у народу популарно названа “крштење ждребади”.

Ergela-1

Многобројне госте и представнике страних земаља: Њ.Е. Аделу Мајру Руис Гарсију амбасадорку Кубе и Њ.Е. Абделхамида Шебшуба амбасадора Алжира у Србији  поздравио је градоначелник Пожаревца Бане Спасовић који је изразио задовољство јер се налазе на месту које представља драгуљ Пожаревца.

-Сматрам да су природна лепота и племените животиње нераскидиво уплетене са историјским значајем ергеле Љубичево. То је нешто са чиме се ми Пожаревљани морамо поносити, неговати и љубоморно чувати. Жеља нам је да ергелу још боље упознамо са Србијом, али и да лепоту и мир овог места упознају и страни туристи”, рекао је градоначелник Спасовић. По његовим речима локална самоуправа ће у будућности многе своје пријеме и догађаје организовати на простору ергеле, како би на овај начин посетиоци приметили оно што Пожаревац има.

ergela_2

-Љубичево је последњих година имало доста проблема, лоших одлука и нагомиланих дугова. Уз помоћ Града 2015. године, сви дугови су враћени, рекао је директор ергеле Мирко Стојановић и позвао присутне да уживају у Љубичеву као што запослени овог предузећа уживају сваког дана.

После неколико година паузе, у Ергели “Љубичево” обновљена је оригинална традиција, приликом које су крштена четири млада коња. Амбасадор Алжира у Србији Абделхамид Шебшуб, мушком грлу дао је име „Тиаре“, док је амбасадорка Кубе Адела Мајра Руис Гарсија одлучила да се женско грло зове „Лавиниа“. Међу такозваним “кумовима” били су и ученици првог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић” из Пожаревца који су за своје кумче одабрали име „Анди“, као и Верица Савић директорка ЈКП “Паркинг сервис” Пожаревац која је мушком грлу дала име „Кабернет“.

Према традиционалном обичају, приликом крштења кумови су одсецали један део гриве двогодаца за успомену и уписивали њихова имена у „Пореклописну књигу“ пожаревачке Ергеле.

Подели са другима: Facebook Twitter