Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Odlična ocena stažiranja

U požarevačkom centru za obuku kopnene vojske

U požarevačkom Centru za obuku kopnene Vojske u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ održano je stažiranje slušalaca klase za rezervne oficire generacije mart 2016. godine a, prema ocenama mentora i instruktora koji su pratili njihov rad, ocena stažiranja bila je odlična. Na stažiranju je bilo 24 slušalaca, roda pešadije, oklopnih vozila i inžinjerije. Analiza rada, koja je izvršena prethodnih dana, ocenjena kao veoma uspešna. U toku stažiranja slušaoci su obišli su znamenitosti grada Požarevca, Arheološki lokalitet Vininacijum, Fondacija Milenin dom i Narodni muzej.

vojska_1

U ime Klase slušalaca rezervnih oficira obratio se Miloš Perović, koji je, pored ostalog rekao:

 -Tokom stažiranja bili smo suočeni sa različitim izazovima, mnogim zadacima i situacijama u kojima smo se našli po prvi put u našim životima. Međutim, to nas nije pokolebalo, uspeli smo na tom putu punog znanja i novih iskustava.Nesebičnim zalaganjem odgovorili smo svim zadacima u potpunosti i na vreme, znajući da smo posle svakog za korak bliži cilju za koji je vredelo uložiti sebe.

Postali smo bolji ljudi, naučili smo kako voleti ljude više nego što oni vole nas, osetili smo ono što ne bi osetili, a i da smo hteli da osetimo nismo mogli, jer da bi to osetili morali bismo biti baš ovde gde se to oseća. Naučili smo da budemo tu, kad god je porodica tamo.

vojska_2

      U to ime ovom prilikom izražavam zahvalnost našim starešinama i celom kolektivu Centra za obuku kopnene vojske, na nesebičnom prenošenju znanja i veštine. Uvideli smo da biti oficir pre svega znači biti čovek što je danas u vihoru čudnog vremena gde su ideje rušilačke, porobljivačke, ubilačke i neljudske najteže. Shvatili smo da je težina vojnog poziva nesebično davanje sebe, neočekujući da je to moguće kvantifikovati, i da se smo tako ovaj posao može izvršavati časno i pošteno.

Svi smo mi dobrovoljno stavili sebe u službu Otadžbine i poistovetili se makar i na trenutak sa arhetipom srpskih ratnika, sa – Lazarom, Milošem, Stepom, Putnikom, Mišićem, sa svojim čukundedovima sa Cera, Kolubare, Mojkovca i drugih velikih bitaka.

Zato smo zahvalni Svevišnjem Gospodu što pripadamo slobodarskom rodu i viteškom bratstvu i plemenu, gde sloboda u svakom vremenu reč je sveta i najskuplja bila, u rečniku srpskom braćo mila, a kroz prošle dane i stoleća dobar vojnik bila čast najveća. Slušali smo od oca i dede za podvige i srpske pobede, u kojima se peva dok se gine, na braniku majke Otadžbine. Rad odbrane Otadžbine drage kad momačke dorasli smo snage, prijavili smo se rad slobode zlatne u rezervne oficire ratne. Tu smo sreli borce odabrane, što su spremni da slobodu brane i kad treba odlučni u svemu, sa štitom se vratit il’ na njemu.

U ime polaznika Klase slušalaca rezervnih oficira uveravam vas da smo spremni da odgovorimo na sve izazove koji nas očekuju. Prpiremljeni smo da uvek budemo na visini zadatka, neobazirući se na opasnost i teškoće u kojima se budemo našli.

Čuvaćemo prisebnost i bićemo požrtvovani u svakom trenutku i nikada nećemo zaboraviti svoju vojničku čast jer čast je naša imovina“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter