Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Održan 8. „Ostrovaćki bećarac“

Duh Banata u Stigu

U selu Ostrovu na Dunavu nadomak Kostolca, koje je sticajem istorijskih prilika i podizanjem brane dospelo iz Banata u Stig, održana je tradicionanalna, 8. po redu, manifestacija „Ostrovaćki bećaraac“ koja neguje kulturne tradicije ovoga naselja.

Kulturno umetničko društvo

Kulturno umetničko društvo

Među brojnim gostima bio je i predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović koji je tom prilikom pozdravio prisutne. -Poštovani, na samom početku želim da se zahvalim domaćinima što su mi omogućili da Vam se obratim ovom lepom prilikom. Ostrovaćki bećarac za kratko vreme je dospeo  u kulturni epicentar našeg kraja, baš zbog različitosti i drugačijeg folklora kojim on odiše. Taj podatak me ni malo ne čudi. Jer duh Banata oduvek je bio blizak i Stigu iako nas deli reka Dunav, mada je u našem slučaju ispravniji izras spaja, umesto deli. Ima li boljeg primera za to od Ostrovaćkog bećarca. Selo koje je nekada pripadalo Banatu, odlično se snašlo i u Stigu dajući svima nama lekciju da veličinu i značaj jednog mesta ne čini geografska pripadnost, već sami ljudi, u ovom mestu svi redom velikog srca i prijateljski pružene ruke.

Stižani, čini se, više od svih manifestacija koje promovišu kulturu i običaje svog kraja, vole da dođu makar jednom godišnje na Ostrovaćki bećarac kako bi osetili dašak prelepog Banata u, pod znacima navodnika “sopstvenom dvorištu”. I ove godine odajem priznanje organizatorima, meštanima Ostrova, na naporima koje su imali da organizuju ovaj događaj, jer znamo da to danas ni malo nije lako… Baš zbog toga, i takvih ljudi, bećarac iz Ostrova mora daleko da se čuje. Dragi prijatelji, ne želeći preterano da Vas odvajam od samog programa manifestacije, a svi zajedno moramo priznati da na ovom mestu ima šta da se vidi, čuje i oseti, proglašavam ovogodišnji Ostrovaćki bećarac otvorenim. Živeli.

Bane Spasović u originalnoj scenografiji

Bane Spasović u originalnoj scenografiji

U okviru ove originalne manifestacije održana je fijakerijada kroz selo, takmičenje u kuvanju riblje čorbe i nadmetanje u pevanju bećarca.

Domaćice – „sose“ su se iskazale pripremanjem tradicionalnih banatskih specijaliteta koje su gosti sa velikim zadovoljstvom degustirali kao i riblje čorbe i paprikaše iz nekoliko desetina kotlića te ribu prženu na tanjirači.

Gost večeri bili su članovi Kulturno umetničkog društva „Stanko Paunović“ sa Tamburaškim orkestrom iz Pančeva.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter