Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржан 8. „Островаћки бећарац“

Дух Баната у Стигу

У селу Острову на Дунаву надомак Костолца, које је стицајем историјских прилика и подизањем бране доспело из Баната у Стиг, одржана је традиционанална, 8. по реду, манифестација „Островаћки бећараац“ која негује културне традиције овога насеља.

Културно уметничко друштво

Културно уметничко друштво

Међу бројним гостима био је и председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић који је том приликом поздравио присутне. -Поштовани, на самом почетку желим да се захвалим домаћинима што су ми омогућили да Вам се обратим овом лепом приликом. Островаћки бећарац за кратко време је доспео  у културни епицентар нашег краја, баш због различитости и другачијег фолклора којим он одише. Тај податак ме ни мало не чуди. Јер дух Баната одувек је био близак и Стигу иако нас дели река Дунав, мада је у нашем случају исправнији израс спаја, уместо дели. Има ли бољег примера за то од Островаћког бећарца. Село које је некада припадало Банату, одлично се снашло и у Стигу дајући свима нама лекцију да величину и значај једног места не чини географска припадност, већ сами људи, у овом месту сви редом великог срца и пријатељски пружене руке.

Стижани, чини се, више од свих манифестација које промовишу културу и обичаје свог краја, воле да дођу макар једном годишње на Островаћки бећарац како би осетили дашак прелепог Баната у, под знацима наводника “сопственом дворишту”. И ове године одајем признање организаторима, мештанима Острова, на напорима које су имали да организују овај догађај, јер знамо да то данас ни мало није лако… Баш због тога, и таквих људи, бећарац из Острова мора далеко да се чује. Драги пријатељи, не желећи претерано да Вас одвајам од самог програма манифестације, а сви заједно морамо признати да на овом месту има шта да се види, чује и осети, проглашавам овогодишњи Островаћки бећарац отвореним. Живели.

Бане Спасовић у оригиналној сценографији

Бане Спасовић у оригиналној сценографији

У оквиру ове оригиналне манифестације одржана је фијакеријада кроз село, такмичење у кувању рибље чорбе и надметање у певању бећарца.

Домаћице – „сосе“ су се исказале припремањем традиционалних банатских специјалитета које су гости са великим задовољством дегустирали као и рибље чорбе и паприкаше из неколико десетина котлића те рибу пржену на тањирачи.

Гост вечери били су чланови Културно уметничког друштва „Станко Пауновић“ са Тамбурашким оркестром из Панчева.

Подели са другима: Facebook Twitter