Почетак » Актуелно
 

Одржан 9. Дунавски бизнис форум

9. Дунавски бизнис форум одржан је на локалитету Археолошког парка Виминацијум, овогодишњу Дунавску повељу добио је Град Пожаревац.

Девети Дунавски бизнис форум који се ове године одржава у Археолошком парку Виминацијум отворио је др Миомир Кораћ, директор археолошког института Београд, истакавши да му је задовољство и част да су се на овом форуму скупили људи који хоће да направе нешто више. Здушно 14 земаља, које су у сливу Дунава и желе да од једног простора Дунава, који је већ био пре њих, скоро 10.000 година, главни простор одакле су се рачвале цивилизације, учине нешто више.

Испред Града Пожаревца на скупу се обратио председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић:

Предраг Мијатовић

”Место на коме се налазимо, далеко је старије од осталих насеља која се простиру на територији Пожаревца. Поред тога што је био војни логор, Виминацијум је у зениту своје славе израстао и у трговачки центар, модеран град и место сусрета различитих људи и култура. То нам говори да је овај део Србије још од доба старог Рима био предодређен за размену идеја и знања, те ваш данашњи боравак тумачим као наставак те давно започете традиције ванвременског Виминацијума. Пажљиво анализирајући агенду данашњих дешавања Форума, не могу да пронађем тему која није интересантна за наш град. Унапређење предузетништва, међурегионална сарадња, паметни градови, туризам, енергетика, одрживи развој и екологија су области у којима Пожаревац жели да се развије и базира своју будућност. Скупови попут овога уче нас да је то кроз регионалну сарадњу и размену идеја и искустава много једноставнији посао а непостојање језичке баријере на том путу додатно олакшава заједничке циљеве. Људи од струке попут вас, са визијом и знањем како је обистинити, имају највеће шансе да убеде народе наших земаља да ћемо радећи заједно бити јачи и понаособ. Током деведесетих година прошлог века а и раније, овај део Балкана је на тежи начин научио да светски прогрес не чека никога, па би ваљало да једном ту лекцију научимо. Ви ту лекцију, између осталих, данас предајете у Виминацијуму, а на нама из локалних самоуправа и држава је да све то пренесемо грађанима како би им се квалитет живота унапредио.”

Дунавску повељу је у име града примио председник пожаревачког парламента Предраг Мијатовић.

Подели са другима: Facebook Twitter