Почетак » Актуелно
 

Одржан Дан поља озимих стрних жита

На имању породице Живковић из Ћириковца одржани су Дани поља озимих стрних жита Пољопривредне саветодавне стручне службе Пожаревац.

Помоћник министра пољопривреде – Александар Богићевић

Отварајући ове традиционалне сусрете, помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић је нагласио да је циљ њиховог одржавања да се пољопривредни произвођачи упознају са понашањем посејаних сорти озимих стрних жита на постојеће агроеколошке услове као и примењене агротехничке мере. После неких веома лоших дешавања, ова данашња организација показује да за ПССС Пожаревац долазе бољи дани и уз подршку Министарства пољопривреде и локалне самоуправе, надам се да ће Служба у будућности радити веома добро и вратити онај стари сјај када је била једна од најуспешнијих у земљи, казао је Богићевић.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је истакао да се ова манифестација традиционално организује већ тридесетак година и пригодна је прилика да се пољопривредницима прикажу новине у струци и на шта треба посебно да обрате пажњу.

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

“Дан поља озимих стрних жита је сваке године подржан од стране Града, а разлог томе је што смо ову манифестацију, заједно са њеним стручним делом, препознали као важно оружје у борби за помоћ пољопривреди и пољопривредницима. Град Пожаревац је у 2020. години за подстицаје у пољопривреди исплатио око 37 милиона динара. Уговоре са Градом потписало је око 270 пољопривредних произвођача који су добили новчана средства за подизање нових засада у воћарству, субвенције за куповину опреме у пчеларству, пољопривредне механизације, као и субвенционисање камата кредита. Тада је првобитно било предвиђено издвајање 29 милиона динара, али су због исказаних потреба пољопривредних произвођача додата средства, како нико од пољопривредника који испуњава услове не би био одбијен. Присуство помоћника министра Александра Богићевића, великог броја селекционих кућа и пољопривредних произвођача говори нам да је пољопривреда и даље једна од доминантних области овог дела Србије, којој ће Град Пожаревац и у будућности придавати велику пажњу. Најважнија спона са произвођачима свакако јесте и ПССС Пожаревац и зато нам је њено деловање битно, као и сви програми које она организује, рекао је Павловић”.

Директор ПССС Пожаревац Бојан Стевић наглашава да овакве манифестације за примарни циљ имају да помогну произвођачима да лакше одлуче о одабиру семена и технологија које ће им омогућити веће приносе.

Директор ПССС Пожаревац – Бојан Стевић

“Најпре бих се захвалио свима у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Пожаревац на изузетним напорима да се у години иза нас и даље нађу на услузи онима због којих и постојимо. То говорим као неко ко од скора има част да буде на челу овог колектива, кога поред посвећености краси и изузетна стручност свих запослених. За ово кратко време успео сам да се уверим у одличну сарадњу коју ова кућа има са ресорним министарством и локалним самоуправама у Браничевском округу, као и у њихову намеру да својим деловањем подигну српску пољопривреду на ниво који она заслужује”.

Подели са другима: Facebook Twitter