Почетак » Актуелно
 

ОДРЖАН САСТАНАК НА ТЕМУ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА У ПОЖАРЕВЦУ

Пожаревац је данас посетила Габријела Грујић саветник министра просвете за дуално образовање. Састанку су поред градоначелника Града Пожаревца Банета Спасовића присуствовали члан Градског већа задужена за просвету и образовање Весна Пејић, в.д. РПК Пожаревац Тамара Ивковић, директори средњих школа, привредници и приватни предузетници.

“Радујем се што сам сазнала да је овде 30 компанија веома заинтересовано да уђе у сарадњу са школама. Задатак увођења дуалног и предузетничког образовања важан је, зато што ће наши млади имати функционално образовање за време формалног образовања. Компаније ће им пружити веома квалитетно образовање са школама и отворити врата за њихово запошљавање одмах након школовања”, рекла је Габријела Грујић саветник министра просвете за дуално образовање.

Како каже, задатак Министарства просвете је да тим младим људима који се запосле, отвори врата и ка вишим нивоима образовања, што су кроз законе урадили. Завршени су закони образовања и образовања одраслих, у процедури је и Нацрт закона о дуалном образовању и сви заједно улазе ускоро у Скупштину.

“Водеће компаније у овом граду су ЕПС и Бамби, али и многе друге компаније. Битно нам је, да су се појавила мала и средња предузећа јер српска привреда почива на малим и средњим предузећима, а радујем се томе што су то домаће компаније. Велику подршку пружила нам је Привредна комора Србије која је наш равноправни партнер у овом тренутку, али велику подршку имамо и од осталих министартава јер ово је важан и од пресудног значаја задатак од стране Владе Србије и Министарства просвете” истакла је Грујић.

По речима градоначелника Банета Спасовића неколико школа је заинтересовано за сарадњу са компанијама и то су: Техничка школа, Политехничка, Економска школа и Пољопривредна школа Соња Маринковић. Спасовић очекује да Пожаревац постане лидер у резултатима увођења дуалног образовања и да ће корист од тога имати привредници и средњошколци.

Приликом данашњег обраћања новинарима Грујић је додала, да ће ђаци бити плаћени за своје ангажовање у компанијама и да верује, да је то добра мотивација за њих. Такође, када привредници схвате колико та деца могу да им допринесу, верује да ће схватити да је то што су материјално уложили, минимално у односу на оно, што ће добити у периоду кроз њихово даље ангажовање.

Велиша Јоксимовић руководилац школске управе Пожаревац је рекао, да школска управа још увек нема број деце која би била у дуалном образовању јер је како каже, у току предлог плана уписа и до краја марта очекује се план уписа за ову годину.

Овом приликом Саветник министра просвете Габријела Грујић је посетила Пољопривредну школу која треба да оствари сарадњу са компанијом „Бамби“.

Подели са другима: Facebook Twitter