Početak » Aktuelno
 

Održan seminar arhivistike u Požarevcu

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac održan je po peti put, seminar Škola arhivistike – 5, na temu „Zaštita arhivske građe i dokumentarnog materijala kod ustanova kulture u Braničevskom upravnom okrugu“.

Edukativni karakter ovogodišnje Škole arhivistike posvećen je ciljnoj grupi koju čine odgovorna lica zaposlena u ustanovama kulture – muzejima, bibliotekama, kulturnim centrima, galerijama – u Braničevskom upravnom okrugu: grad Požarevac, Opština Veliko Gradište, Golubac, Kučevo, Petrovac, Žabari, Malo Crniće i Žagubica.

Ispred grada, prisutne je pozdravio Dejan Krstić, član veća zadužen za nevladine organizacije, kulturu i informisanje i rekao da ono što Istorijski arhiv radi, je nešto za pokolenja i budućnost, kako bi neko video šta smo mi radili sada, kao što mi imamo priliku da vidimo kako su naši preci ranije radili u gradu.

“U ovom trenutku imamo oko 630 arhivskih fondova i zbirki negde oko 5 hiljada dužnih metara arhivske građe, graničnih godina od sredine 18. do kraja 20. veka. Arhivi su najznačajnije institucije zaštite, jer čuvaju dokaze da smo postojali kao narod i kao država”, rekla je direktorka Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter