Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржан семинар поводом 30 година лапарoскопске хирургије у Општој болници Пожаревац

Овај међународни семинар је одржан на локалитету Археолошког парка Виминациум.

Скупу су поред хирурга из пожаревачке Болнице присуствовали и еминентни стручњаци из региона, Италије, Пољске и Румуније.

др Ненад Давидовић

Скуп је отворио хрург др Ненад Давидовић који је дао реч градоначелнику Града Пожаревца Саши Павловићу који је истакао да има велику част и задовољство да отвори овако еминентан скуп који се одржава на територији Града Пожаревца и да Пожаревац данас има част што се помиње у контексту града у коме се већ три деценије практикују операције лапароскопске хирургије:

Градоначелник Града Пожаревца – Саша Павловић

„Тим поводом посебно поздрављам и наше драге госте – предаваче данашњег састанка уприличеног поводом овог значајног јубилеја наше болнице. Бити у кораку са медицином и њеним иновацијама носи посебну симболику када се обележава овде, у Виминацијуму. Нисам експерт из области археологије али ипак сам упознат са чињеницом да је медицина била изузетно развијена у овом граду старог Рима. Овде је пронађен и медицински материјал из тог доба, раритетан и у светским оквирима, од којих је један део и из области хирургије. Тако да, када говоримо о историји хирургије овог дела Србије, можемо говорити и о наслеђу које је можда део неке друге цивилизације, али несумњиво овог поднебља. Уважени пожаревачки лекари и медицински радници који раде у нашем граду, али и широм светских меридијана, доказују тезу о високим стандардима струке који се негују овде, а то се свакако посебно односи на област хирургије.“

Павловић је још додао да је локална самоуправа уложила у Болницу око милион евра али да помаже и Дом здравља колико год је то у законској могућности.