Početak » Aktuelno
 

Održan Štab za vanredne situacije

Nakon sednice Štaba za vanredne situacije Grada Požarevca komadant štaba i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je održao konferenciju za medije koju prenosimo u celosti:

Bane Spasović

„Sa ciljem što uspešnije borbe sa virusom Korona i zaštite od njega na teritoriji Republike Srbije, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, sinoć je objavio uvođenje vanrednog stanja sa merama koje su usmerene na sprečavanje širenja virusa Kovid 19.

Ovim apelujem na građane da se striktno pridržavaju svih uputstava i odredaba koje propisuje novonastalo stanje, kako zbog ličnog, tako i zbog kolektivnog zdravlja nacije.

Ovo je trenutak kada će država pokazati svoju ozbiljnost i organizovanost, ali je takođe i trenutak kada se to isto traži i od svih građana. Apelujem na građane da se informišu isključivo putem relevantnih medija i da ne šire paniku i neproverene informacije, naročito putem društvenih mreža.

Pozivam sve sugrađane na mobilnost i poštovanje mera koje su propisale nadležne institucije, ali i na solidarnost onih koji nisu rizične grupe prema onima koji to jesu.

Nadležni su već označili starije sugrađane kao posebno osetljive, i zato apelujem na mlađe da se nađu svojim komšijama, rođacima i prijateljima.

Napominjem da i pored proglašenog vanrednog stanja nema mesta panici i pozivam Vas da učinimo sve da pomognemo da naša država i naš grad izađu iz ove situacije, uveren sam još jači kao društvo i nacija.   

Danas je u Požarevcu zasedao Štab za vanredne situacije na sastanku sa kog su proizašle sledeće mere.

  • Ograničava se radno vreme u ugostiteljskim objektima na teritoriji grada Požarevca na period od 8 do 20 časova, izuzev dostave hrane koja može biti i van navedenog perioda. Na ovu meru se primenjuje zabrana za boravak više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru, čije će sprovođenje kontrolisati nadležne službe.
  • Preporučuje se odlaganje svih javnih skupova, poseta i manifestacija u javnim ustanovama Sportski centar Požarevac, Centar za Kulturu Požarevac, Narodni muzej Požarevac, Galerija Milena Pavlović Barili, Istorijski arhiv Požarevac, Turistička organizacija Grada Požarevca, Narodna biblioteka Ilija M. Petrović…
  • Nalažu se pojačane mere vezane za higijenu u gradu Požarevcu. Takođe, preporučeno je upravnicima individualnih stambenih objekata da to isto učine i u zgradama kojima rukovode.
  • Štab za vanredne situacija grada Požarevca obaveštava da se postupa po preporučenim merama Vlade Srbije u vanrednom stanju o prekidu rada fitnes centara i teretana, sportskih vežbališta, dnevnih centara za stara lica i ostalih mesta gde se po definiciji okupljaju građani u većem broju.

Kao što je sinoć naveo predsednik Vučić, sve navedene mere imaju za cilj da iz novonastale situacije izađemo sa što manje posledica po zdravlje svih nas a naročito rizičnih grupa stanovništva.

Još jednom pozivam na solidarnost i poštovanje mera, jer samo tako možemo dovesti do što skorijeg prestanka vanrednog stanja u državi.

To ćemo, ostavivši ovoga trenutka po strani sve razmirice i razlike u mišljenjima, učiniti svi zajedno, kao i uvek kada je našoj državi bilo teško.“

Spasović je još dodao da je dat nalog JKP Komunalne službe da pojačaju higijenu u gradu.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter