Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржан трећи Сајам енергетике

Будућност у обновљивим изворима енергије

Будућност човечансктава и наше планете налази се у разноврсним обновљивим изворима енергије, истакнуто је на 3. по реду Сајму енергетске ефикасности. Овај научни скуп организовали су: Савез друштава инжењера и техничара града Пожаревца, Инжењерска комора Србије и Регионална привредна комора Пожаревац под покровитељством града Пожаревца. У оквиру Сајма, у скупштинској сали града Пожаревца одржано је саветовање на тему обновљивих извора енергије и уштеде енергије.

Приказ нових достигнућа

Приказ нових достигнућа

Посебну пажњу привукли су излагачи, који су представили експонате из различитих области обновљивих извора енергије и уштеде енергије. Према речима председника СДИТ-а Милутина Станковића, организовање Сајма има за циљ да иформише стручну и ширу јавност о тренутном стању на пољу енергетске ефикасности, о будућим правцима развоја, могућностима улагања и коришћења обновљивих извора енергије на подручју Браничевског округа и ширем подручју.

Отварајући овогодишњи Сајам, председник Скупштине града Пожаревца Бане Спасовић је истакао да локална самоуправа са великом пажњом прати тренутно стање и правце развоја на пољу коришћења обновљивих извора енергије који се сагледавају на оваквим окупљањима.

Obnovljivi_izvori_3

            -Свесни да енергетски гигант којег имамо на својој територији нема непресушне природне ресурсе, не желимо да размишљамо само у оквирима наредне деценије, већ много даље. Лично, свестан сам значаја и резултата Друштва инжењера и техничара Пожаревац, и управо због тога незадовољан статусом који уживате ван стручне јавности у нашем граду и Округу, сматрам да нам струка никад није била потребнија и значајнија. Као што се за великана науке Павла Савића, чија се спомен биста налази испред ваших просторија, мало зна, тако се и о свим успесима и резултатима вашег Друштва мало говори у јавности. То желимо да променимо, и зато сада, са овог места, испред града Пожаревца дајем пуну подршку вашем раду и обећавам сву помоћ коју можемо да пружимо како би капацитет чланова Друштва инжењера и техничара Пожаревац у будућности био препознат, искоришћен и на крају уважен, рекао је Спасовић.

Иначе, за ово саветовање владало је велико интересовање, јер су радове излагали  истакнути стручњаци са више факултета и образовних институција, института и организација које се баве овом облашћу, из Србије и ширег окружења. У уводном предавању присутни су имали прилику да слушају интересантно излагање проф. др Милуна Бабића на тему „Савремени концепти школовања и усавршавања стручњака за област енергетике и енегретске ефикасности“.

Са научног скупа

Са научног скупа

Obnovljivi_izvori_4

Формирање европског простора и све јача глобализација, као и настојања националних заједница да обезбеде недостајуће инжењере, изазива појаву велике конкуренције на тржишту радне снаге, у којој мале и сиромашне земље немају шансу да процес миграције и трансфера формираних стручњака окрену према себи. Зато земље као што је Србија развој своје привреде и енергетике морају заснивати на кадровима које сами ишколују. А Србија их школује мало, при чему се многи одмах по завршетку студија запошљавају у богатијим земљама. Слободан домаћи инжењерски простор се, због тога, све више попуњава „стручњацима“ који немају много везе са инжењеријом и енергетиком, а који даље, да би заштитили своје позиције око себе агрегирају лица свог или сличног стручног профила, смањујући на тај начин квалитет и ефикасност радних процеса у које су укључени и чинећи домаћу индустрију све неконкурентнијом, што може Србију у финалу, да трајно веже за позицију неразвијене и за живот неизазовне земље.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter