Početak » Aktuelno » O Gradu
 

Održan treći Sajam energetike

Budućnost u obnovljivim izvorima energije

Budućnost čovečansktava i naše planete nalazi se u raznovrsnim obnovljivim izvorima energije, istaknuto je na 3. po redu Sajmu energetske efikasnosti. Ovaj naučni skup organizovali su: Savez društava inženjera i tehničara grada Požarevca, Inženjerska komora Srbije i Regionalna privredna komora Požarevac pod pokroviteljstvom grada Požarevca. U okviru Sajma, u skupštinskoj sali grada Požarevca održano je savetovanje na temu obnovljivih izvora energije i uštede energije.

Prikaz novih dostignuća

Prikaz novih dostignuća

Posebnu pažnju privukli su izlagači, koji su predstavili eksponate iz različitih oblasti obnovljivih izvora energije i uštede energije. Prema rečima predsednika SDIT-a Milutina Stankovića, organizovanje Sajma ima za cilj da iformiše stručnu i širu javnost o trenutnom stanju na polju energetske efikasnosti, o budućim pravcima razvoja, mogućnostima ulaganja i korišćenja obnovljivih izvora energije na području Braničevskog okruga i širem području.

Otvarajući ovogodišnji Sajam, predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović je istakao da lokalna samouprava sa velikom pažnjom prati trenutno stanje i pravce razvoja na polju korišćenja obnovljivih izvora energije koji se sagledavaju na ovakvim okupljanjima.

Obnovljivi_izvori_3

            -Svesni da energetski gigant kojeg imamo na svojoj teritoriji nema nepresušne prirodne resurse, ne želimo da razmišljamo samo u okvirima naredne decenije, već mnogo dalje. Lično, svestan sam značaja i rezultata Društva inženjera i tehničara Požarevac, i upravo zbog toga nezadovoljan statusom koji uživate van stručne javnosti u našem gradu i Okrugu, smatram da nam struka nikad nije bila potrebnija i značajnija. Kao što se za velikana nauke Pavla Savića, čija se spomen bista nalazi ispred vaših prostorija, malo zna, tako se i o svim uspesima i rezultatima vašeg Društva malo govori u javnosti. To želimo da promenimo, i zato sada, sa ovog mesta, ispred grada Požarevca dajem punu podršku vašem radu i obećavam svu pomoć koju možemo da pružimo kako bi kapacitet članova Društva inženjera i tehničara Požarevac u budućnosti bio prepoznat, iskorišćen i na kraju uvažen, rekao je Spasović.

Inače, za ovo savetovanje vladalo je veliko interesovanje, jer su radove izlagali  istaknuti stručnjaci sa više fakulteta i obrazovnih institucija, instituta i organizacija koje se bave ovom oblašću, iz Srbije i šireg okruženja. U uvodnom predavanju prisutni su imali priliku da slušaju interesantno izlaganje prof. dr Miluna Babića na temu „Savremeni koncepti školovanja i usavršavanja stručnjaka za oblast energetike i enegretske efikasnosti“.

Sa naučnog skupa

Sa naučnog skupa

Obnovljivi_izvori_4

Formiranje evropskog prostora i sve jača globalizacija, kao i nastojanja nacionalnih zajednica da obezbede nedostajuće inženjere, izaziva pojavu velike konkurencije na tržištu radne snage, u kojoj male i siromašne zemlje nemaju šansu da proces migracije i transfera formiranih stručnjaka okrenu prema sebi. Zato zemlje kao što je Srbija razvoj svoje privrede i energetike moraju zasnivati na kadrovima koje sami iškoluju. A Srbija ih školuje malo, pri čemu se mnogi odmah po završetku studija zapošljavaju u bogatijim zemljama. Slobodan domaći inženjerski prostor se, zbog toga, sve više popunjava „stručnjacima“ koji nemaju mnogo veze sa inženjerijom i energetikom, a koji dalje, da bi zaštitili svoje pozicije oko sebe agregiraju lica svog ili sličnog stručnog profila, smanjujući na taj način kvalitet i efikasnost radnih procesa u koje su uključeni i čineći domaću industriju sve nekonkurentnijom, što može Srbiju u finalu, da trajno veže za poziciju nerazvijene i za život neizazovne zemlje.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter