Почетак » Актуелно
 

ОДРЖАН УСКРШЊИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ У ПОЉАНИ

Међунардни „Ускршњи етно фестивал“ је свакако једна од најлепших манифестација овог краја и једна од ретких која чува народно стваралаштво и старе обичаје, а истовремено се развија, па представља спој традиције и иновативности.

Туристичка организација града Пожаревца, тринесету годину у сарадњи са Етно секцијом КУД-а „Младост“ из Пољане, Месном Заједницом и Црквеном Општином Пољана и Градом Пожаревцем као покровитељем, организовала је ову манифестацију.

„Сваке године за време одржавања етно фестивала можемо видети и доживети понешто ново, а истовремено се подсетити својих духовних корена, предака и онога што су нам оставили у наслеђе“, казала је Јелена Вуказић, директор Туристичке организације града Пожаревца.

Обичај да сваког другог дана Ускрса, људи дођу у Пољану, ствара се и омасовљује већ дуже од деценије.

Фестивал је отворио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић:

„Највећи хришћански празник, који смо јуче прославили, већ сада се везује и за обичај да људи из читавог овог краја, другог дана Ускрса, дођу овде, у Пољану.
Тај обичај стварамо и омасовљујемо, ево већ 13 година, од како су организатори Етно фестивала одлучили да направе једну овакву манифестацију.
Поред тога што се овде може видети део старих времена сачуван у етно соби кроз предмете који су се некада користили, ово је једно од ретких места на коме дух тих старих времена можемо и доживети кроз мирисе и укусе јела чији су рецепти готово заборављени.
Ипак, не заборавимо да су у нашем народу дани празника заправо дани окупљања, како породице тако и пријатеља али и прилика да се нови пријатељи стекну, тако да управо то сматрам за највећи квалитет пољаначког Ускршњег етно фестивала.
У име свих грађана најискреније се захваљујем протојереју Радету који окупља вернике наше цркве не само кроз молитву већ и кроз овакве народне саборе. Такође, речи хвале упућујем и организаторима из села за које знам да често запостављају своје породичне обавезе како би овај други дан Ускрса учинили што пријатнијим гостима своје Пољане.
Када говорим о гостима, желим нарочито да поздравим нашу браћу преко Дрине, Културно уметничко друштво “Младост“ са Пала, као и наше пријатеље са обала Јонског мора, прелепе Лефкаде, из братске Грчке. Срећан сам због вашег доласка и прилике да на делу покажемо наше гостопримство, чији су добри људи из Пољане прави пример.
Желим свима да се лепо проведу и данас о нашој али и о традицији наших гостију сазнају нешто ново, чују нешто ново, пробају нешто ново, нешто што до данас нису знали.
Поштовани пријатељи, велика ми је част да 13. Ускршњи етно фестивал у Пољани и званично прогласим отвореним.“

После дегустације старих јела, постиоци су по свету воду одлазили у Сестрољин.

Победник у куцању ускршним јаима је Милан Мијатовић из Радинца, док је Мирјана Радивојевић – тета Мира из Осипаонице, офарбала најалепша јаја и то природним бојама. Најлепши је био штанд Удружења жена „Прело“ из Лугавчине, а најоригиналније српско је јело расо са пројом, такође је дело вредних домаћица из Лугавчине.
Друго место у бојењу јаја припало је Данијели Станковић из „Удружења сестра Јелица” из Малог Црнића, а треће Удружењу „Свети Трифун“ из Сараораца.
Други, најлепши штанд уредиле су домаћице из осипаоничког„Поморавског веза“, а трећепласиране су чланице Удружења из Кленовника.
Друго место у категорији јела, припало је Сараорчанкама из удружења„Свети Трифун“ које су припремиле јагњеће сармице у цреву, а треће удружењу „Гергине“, из Кобиља за питу са бундевом.

Подели са другима: Facebook Twitter