Почетак » Актуелно » О Граду
 

Одржан Ускршњи фестивал у Пољани

Јубиларни, 10. по реду, Ускршњи етно фестивала, који је имао међународни карактер, и ове године је по традицији одржан код манастира Сестрољин у Пољани. На церемонији отварања присутнима се најпре обратио градоначеник Пожаревца Миомир Илић који је истакао значај ове манифестације за село Пољану, град Пожаревац као и регион када је очување баштине у питању.

-Све ово је организовано у духу народног стваралаштва и традиције али и културних вредности који су се од давнина очувале до данашњих дана. Народни обичаји су од најранијих времена служили да се очува идентитет сваког поднебља понаособ. Обичаји су служили и служе и даље да се задовоље најразличитије људске потребе а Пољана даје свој немерљив допринос када је у питању очување начина живота у Моравском, Стишком и Млавском крају, рекао је градоначелник Илић.

 

Са Фестивала у Пољани

Са Фестивала у Пољани

Манифестацију је званично отворила директорка Туристичке организације Пожаревац Даворка Митровић која је напоменула да је и ове године генерални покровитељ град Пожаревац док у организацији учествује установа на чијем је челу, Месна заједница Пољана, Црквена општина и КУД Пољана.

-Желели смо сви заједно да одржимо традицију овога краја. Интерес ТО Пожаревац је да у националним оквирима промовишемо вредности овог краја Србије а уједно позивам и сва остала села која гравитирају граду Пожаревцу да попут Пољане се удруже, обрате нам се и покажу жељу да и они прикажу све оно што знају и умеју, казала је Даворка Митровић и након тога отворила Ускршњи етно фестивал.

Poljana_festival_1

Након отварања, све присутне су одушевили ученици и професори пожаревачке Музичке школе која је све љубитеље музике просто оставила без даха. Као и сваке године фестивал је садржао неколико сегмената и то Етно изложба, културно уметнилки програм као и такмичење за најјаче и најлепше јаје, најлепшу торту и штанд. Најбољи и категорији Најлепше уређени штанд добила је секција жена Скобаљ, док је титулу за најлепше офарбана јаја освојила Иванка Станковић из Радинца. Најлепша Ускршња торта дело је Удружења жена “Прело“ из Лугавчине а у оштрој конкуренцији такмичења занајтврђе Ускршње јаје победу однео Борис Матић из Смедерева.

Poljana_festival_3

Иако су гости из другог региона доминирали у наградама, утисак је да су најуспешнији када је свеопшти утисак у питању свакако запослени у Црвеном крсту Пожаревац. Свакако највеће признање им је што се услед великог броја посетиоца њиховом штанду није могло прићи.

Related Images:

Подели са другима: Facebook Twitter