Početak » Aktuelno
 

Održana 19. Svetosavska akademija u Bradarcu

Organizatori akademije su Manastir Rukumija, MZ Bradarac i OŠ “Sveti vladika Nikolaj”, pokrovitelj je Grad Požarevac.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su predstavnici Grada Požarevca na čelu sa gradonačelnikom Požarevca Banetom Spasovićem.

Otac Simeon, iguman Manastira Rukumija, stavio je akcenat u svom izlaganju na značaj Stefana Nemanje kroz istoriju i zašto je proslava ovog dana bitna.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović koji je istakao da mu je čast što se obraća na akademiji koja je posvećena Svetom Savi i zatim je dodao:

Bane Spasović

„Ovom, ali i svim ostalim akademijama koje se održavaju u Srbiji ali i van nje gde god žive Srbi, podsećamo na velika dela velikog srpskog zadužbinara. Pod pojmom zadužbinar, u ovom slučaju ne mislim samo na crkve i manastire čiji je bio ktitor i graditelj, već mislim i na ono znanje, društvene i moralne norme i zakone koje je Srbima preneo i ukorenio ih. Uveren sam da bi danas, gotovo osam vekova pošto se upokojio sa ovog sveta i otišao u onaj večni, bio zadovoljan što se, više nego njegovo ime, slavi njegovo delo i reč. Ipak, ukoliko ne bi pamtili njegovo ime i pominjali ga iznova, zaboravili bi i njegove reči i dela a one su nam danas potrebnije nego ikada. Tako što je tada pomirio svoju braću i uneo slogu među njih, sigurno bi mu najveća želja danas bila da se u Srbiji pomire sve porodice, svi rođaci, sve komšije i prijatelji koji su po bilo kom osnovu zavađeni. Govoreći o ovom sinu velikog župana Stefana Nemanje, nesuđenom princu koji je sa 15 godina odbio sve privilegije i prihvatio monaški život, možemo se prisetiti i njegovog književnog stvaralaštva. Prevashodno ovaj deo njegovog života uticao je da on od druge decenije 19. veka počne da se obeležava kao školska slava što mi danas i činimo. Draga braćo i sestre, danas ovde u Bradarcu, blagosloveni što je u našoj blizini manastir Rukumija, stub sabornosti ovoga kraja, vreme je da se setimo, setimo se kako se jedan princ odrekao svog prestola i svih blagodeti koje ono nudi zarad blagodeti svog naroda i to ne onih materijalnih, već onih duhovnih, daleko važnijih. Kada na samo jedan tren pomislimo na to, vreme je da shvatimo da to nije bila žrtva, već najveća nagrada koju nam Bog može podariti. Nagrada, da po isteku ovozemaljskog života znamo da smo učinili nešto dobro za svoje bližnje.“

U kulturno –umetničkom programu nastupili su učenici osnovnih škola „Sveti vladika Nikolaj“ i „Kralj Aleksandar Prvi“, KUD „Bradarac“, hor manastira Rukumija „Prepodobni Roman Slatkopojac“, dramski umetnik Aleksandar Dunić i grupa „Biber“ iz Beograda.

Po završetku programa gradonačelnik Požarevca sa saradnicima uručio je paketiće učenicima OŠ „Sveti vladika Nikolaj“.

Podeli sa drugima: Facebook Twitter