Почетак » Актуелно
 

Одржана 19. Светосавска академија у Брадарцу

Организатори академије су Манастир Рукумија, МЗ Брадарац и ОШ “Свети владика Николај”, покровитељ је Град Пожаревац.

Светосавској академији присуствовали су представници Града Пожаревца на челу са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем.

Отац Симеон, игуман Манастира Рукумија, ставио је акценат у свом излагању на значај Стефана Немање кроз историју и зашто је прослава овог дана битна.

Присутнима се обратио и градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да му је част што се обраћа на академији која је посвећена Светом Сави и затим је додао:

Бане Спасовић

„Овом, али и свим осталим академијама које се одржавају у Србији али и ван ње где год живе Срби, подсећамо на велика дела великог српског задужбинара. Под појмом задужбинар, у овом случају не мислим само на цркве и манастире чији је био ктитор и градитељ, већ мислим и на оно знање, друштвене и моралне норме и законе које је Србима пренео и укоренио их. Уверен сам да би данас, готово осам векова пошто се упокојио са овог света и отишао у онај вечни, био задовољан што се, више него његово име, слави његово дело и реч. Ипак, уколико не би памтили његово име и помињали га изнова, заборавили би и његове речи и дела а оне су нам данас потребније него икада. Тако што је тада помирио своју браћу и унео слогу међу њих, сигурно би му највећа жеља данас била да се у Србији помире све породице, сви рођаци, све комшије и пријатељи који су по било ком основу завађени. Говорећи о овом сину великог жупана Стефана Немање, несуђеном принцу који је са 15 година одбио све привилегије и прихватио монашки живот, можемо се присетити и његовог књижевног стваралаштва. Превасходно овај део његовог живота утицао је да он од друге деценије 19. века почне да се обележава као школска слава што ми данас и чинимо. Драга браћо и сестре, данас овде у Брадарцу, благословени што је у нашој близини манастир Рукумија, стуб саборности овога краја, време је да се сетимо, сетимо се како се један принц одрекао свог престола и свих благодети које оно нуди зарад благодети свог народа и то не оних материјалних, већ оних духовних, далеко важнијих. Када на само један трен помислимо на то, време је да схватимо да то није била жртва, већ највећа награда коју нам Бог може подарити. Награда, да по истеку овоземаљског живота знамо да смо учинили нешто добро за своје ближње.“

У културно –уметничком програму наступили су ученици основних школа „Свети владика Николај“ и „Краљ Александар Први“, КУД „Брадарац“, хор манастира Рукумија „Преподобни Роман Слаткопојац“, драмски уметник Александар Дунић и група „Бибер“ из Београда.

По завршетку програма градоначелник Пожаревца са сарадницима уручио је пакетиће ученицима ОШ „Свети владика Николај“.

Подели са другима: Facebook Twitter