Почетак » Актуелно » Култура
 

Одржана конференција за медије поводом Виминацијум феста

Конференција за медије одржана је у Београдском медиа центру и ту је представљен програм другог по реду Виминацијум феста „Митови стари и нови“.

Овај позориштни фестивал траје од 24. до 30. јуна.

На конференцији медијима се обратио градоначелник Града Пожаревца Бане Спасовић који је истакао да је Виминацијум фест регионалног катактера и да очекује да ће Пожаревац имати доста посетилаца са стране:

“Манифестација која ће додатно промовисати град Пожаревац у културолошком смислу на мапи Србије и региона. Пожаревац, овим фестивалом постаје јединствен град у Србији када су у питању манифестације позоришног типа. Град има четири позоришна фестивала, два посвећена аматерским позориштима (Миливојев штап и шешир и Живка Матић) и два професионална (Миливојеве свечаности и Виминацијум фест). Поред туризма где смо јасно дефинисаним планом у кратком року постигли невероватне резултате, што је и потврђено наградом ТОС-а на крају прошле године, такође очекујемо да када су културне прилике у питању постигнемо сличне резултате. Значајна средства смо издвојили за уређење установа културе (сређивање Центра за културу (замена седишта, нова аудио видео опрема, монтажна трибина за велику сцену)) за неговање културног наслеђа (реновирање зграде начелства) али и за организовање оваквих пројеката и програма. Све наведено, мишљења сам, да ће допринети културној промоцији града. Оно што овај фестивал чини специфичним је и сам амбијент у коме се он одржава, археолошки комплекс Виминацијум, који ће додатно подићи сам квалитет манифестације. То је још једна наша визија да спајамо туристичке и културне прилике све у циљу додатне промоције града.“

Директор Археолошког парка Вимианцијум др Миомир Кораћ рекао је да очекује успешан фестивал са доста посетилаца који ће имати прилику да уживају у врхунским представама у прелепом амбијенту, који ће бити додатана инспирација за уметнике.

Фестивал ће почети концертом познатог глумца Радета Шербеџије, који ће наступити са оркестром „Западни колодвор“. Наредних вечери публика ће видети пет такмичарских представа: „Bakhe“ – „Ulisis teatar“ Бриони и Загребачко казалиште младих, „Сонет 666“ – Државно мађарско позориште из Темишвара, „На Дрини ћуприја“ – СНП Нови Сад, „Девојчица са жицама“ – Словенско народно гледалишче „Драма“ Љубљана и „М.И.Р.А“ – Битеф театар.

После проглашења победника, 30. јуна, глумци Народног позоришта из Приштине и Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара, у част победника одиграће представу „Жене из Троје“.

Првих 300 комплета улазница, за све вечери, продаваће се за 2.500 динара, а остале ће коштати 1.000 за концерт Шербеџије и 500 за представе. За грађане ће бити организован бесплатан аутобуски превоз, који ће сваке вечери, у 19:30, кретати од хотела „Дунав“ у Пожаревцу.

Подели са другима: Facebook Twitter